Prostreno.cz

Vitaminy podstatné při léčbě akné

Máte-li co dočinění s akné, může vám pomoci úprava jídelníčku. Především přísun vitaminů A, C a E! Proč jsou právě tyto látky velkými nepřáteli pupínků?

Akné už se zdaleka netýká jen dospívajících, protože s ním mají nepříjemnou osobní zkušenost i dospělí. Třeba nedávná studie uskutečněná britskou nadací British Skin Foundation prokázala, že 63 procent z nich kvůli němu trpí nedostatkem sebevědomí a u 20 procent bylo dokonce důvodem k rozpadu partnerského vztahu.

Seznam původců je dlouhý

Mezi obvyklé příčiny tohoto chronického onemocnění kůže patří hormonální změny, chronický stres, užívání některých léků a používání nevhodné kosmetiky. Nemalou roli zde sehrávají i špatné stravovací návyky, především tedy konzumace potravin bohatých na sacharidy. Ovšem i takový mobilní telefon, jehož displej majitel pravidelně nečistí antibakteriálními přípravky, se mezi strůjce akné počítá! Stejně jako genetické dispozice a nadměrná produkce mazu. Jak je to s léčbou? O možnostech se poraďte s odborníkem, zejména v případě, že trpíte závažnější formou. Co ale můžete udělat sami a ihned, to je zvýšený příjem těchto vitaminů.

Zázračné schopnosti vitaminu A 

Vitamin A je silný antioxidant, což znamená, že působí jako prevence proti volným radikálům, které poškozují buňky a urychlují stárnutí pleti. Podle expertů z Americké dermatologické akademie tato látka hodně přispívá i k útlumu akné, neboť vyrovnává produkci mazu, vyhlazuje pokožku a chrání ji před nepříznivými vnějšími vlivy. Naleznete ji třeba v broskvích, batátech, hovězích játrech, mrkvi a mangu.

Vitamin C nejen na i imunitu

Dalším vítaným pomocníkem je vitamin C, který stimuluje tvorbu kolagenu, přičemž podporuje hojení a regeneraci. Příznivě ovlivňuje i stav pojivových tkání. Jako bod navíc zlepšuje i kvalitu vlasů a nehtů. Načerpáte ho z kapusty, brokolice, okurky, rakytníku, brusinek, česneku, ředkviček a cibule.

Vitamin E jako recept na krásu

Pro nápravu situace byste podle dermatologů měli jíst i více špenátu, paprik, slunečnicových semínek, avokáda a mandlí. Jedná se o bohaté potravinové zdroje vitaminu E. Ten platí za „opraváře“ tkání, zatímco posiluje cévy, zlepšuje krevní oběh a zvyšuje odolnost vůči bakteriím. S touhle svatou vitaminovou trojicí na akné můžete vyzrát!

Zdroje: justnaturallyhealthy.com, mayoclinic.org, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat