Prostreno.cz

Pohanku ocení vaše cévy

Pohanka. Oblíbená plodina našich prababiček, na kterou se téměř zapomnělo. Do popředí se opět dostává až v posledních letech, kdy je často skloňována v souvislosti s příznivým účinkem na pružnost cév, snižování hladiny cholesterolu či léčbu zánětů v těle.

Mnozí z vás se možná lehce oklepou při pomyšlení na tuto plodinu, kterou máme v paměti z dob školních jídelen, a jejíž chuť, nebo spíše pachuť, vás odradila od dalších pokusů navrátit tuto potravinu  do svého jídelníčku. Ano, pohanka má svá úskalí, a opravdu velmi záleží nejen na tom, jak ji připravíte, ale především také kde a v jaké kvalitě nakoupíte.

Mechanicky, či tepelně loupaná?

V regálu prodejen narazíte zejména na dva typy pohanky. Mechanicky loupanou a tepelně loupanou. Obě varianty poznáte již na první pohled. Mechanicky loupaná pohanka je světle béžová s nádechem zelené a růžové barvy, kdežto tepelně loupaná pohanka je tmavá až hnědá. A právě tato varianta pohanky nejspíše může za váš nepříjemný chuťový zážitek, protože má zvláštní nahořklou pachuť a opravdu výrazný „čmuch“ pražené pohanky. Doporučujeme tedy kupovat mechanicky lupanou pohanku, připlatit si za kvalitu a zkrátka vyzkoušet, která ze značek vám sedí nejlépe. Velice kvalitní pohanku a výrobky z ní naleznete například v sortimentu tuzemského Mlýnu Šmajstrla.

Nasladko i naslano

Pohanku vařte v poměru jeden 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Vařte 10–15 minut a nechte pod pokličkou dojít, případně můžete pro základní přípravu pohanky použít rýžovar. Takto připravenou vařenou pohanku pak můžete kombinovat např s rozinkami, nastrouhanou půlkou jablka, ořechy a skořicí jako sladkou svačinku.

Pro přípravu slané varianty vařenou pohanku osolte a ochuťte bylinkami či grilovacím kořením, přidejte restovanou zeleninu a posypejte parmazánem. Obzvláště zajímavá je také varianta se dvěma lžícemi bazalkového pesta, trhaným restovaným krůtím masem a posypem z pražených slunečnicových semínek. Pohanku využijete jako přílohu k jídlům, do zeleninových salátů, do polévky či pro přípravu kaše.

Pohanková bábovka

Kromě pohanky v původní podobě můžete zvolit také pohankovou mouku, kterou můžete využít např. při pečení nedělní bábovky. Celozrnná pohanková mouka je chuťově velmi výrazná a pro začátečníky ji spíše nedoporučujeme. Pokud se chystáte s pohankovou moukou péct poprvé, volte hladkou mouku z mechanicky loupané pohanky. Je světlejší, jemnější a lépe drží tvar. Pohankovou mouku nakombinujte s běžnou moukou v poměru 50 : 50, případně chcete-li zkusit něco nového, pečte pouze z pohankové mouky. Po upečení však pečivo před krájením nechte důkladně vychladnout. Pohanka totiž neobsahuje lepek a teplá bábovka má tendenci se drolit. Pohankovou mouku využijete také při přípravě palačinek. Stačí běžnou mouku nahradit pohankovou.

Do jogurtu nebo müsli

Pokud nechcete pohanku vařit, aby si zachovala co nejvíce prospěšných látek, můžete ji přisypat do svého oblíbeného müsli či rovnou zamíchat několik lžiček pohanky do svého jogurtu.

Pohankové mléko

Jako bonus přinášíme tip na jednoduché pohankové mléko, které je doslova vitaminovou bombou a posílí vaši imunitu. Mechanicky loupanou pohanku zalijte studenou vodou (cca 1 šálek pohanky na tři šálky vody) a uložte přes noc nebo na minimálně 8 hodin do lednice. Druhý den celou směs rozmixujte v mixéru. Vodu neslévejte, právě ta obsahuje nejvíce živin! Použijte výkonný mixér a dobu mixování přizpůsobte výkonu mixéru. Pro hladkou konzistenci doporučujeme cca 2 minuty. Hotové mléko pak přeceďte přes jemný cedník nebo plátýnko. Mléko pak dochuťte podle chuti a fantazie, například rýžovým či datlovým sirupem, medem, skořicí, nebo pár kapkami vanilkového extraktu či lžičkou karobu nebo kakaa. Hotové mléko pak uchovávejte v lednici.

Bez lepku

Na závěr se hodí zmínit jeden z nejzásadnějších přínosů pohanky, a tím je, že neobsahuje lepek, tudíž se hodí pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Skvěle se tráví, obsahuje vysoké množství vlákniny a zasytí na delší dobu.

Zdroj: Názor autora, healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat