Prostreno.cz

Štítná žláza zbožňuje luční zběhovec

Působí majestátně, má krásné modrofialové květy a setkat se s ním můžete na loukách, skalkách, ale i v lesích. Zběhovec je krásný na pohled, ale také vyniká bohatým obsahem cenných a účinných látek. Právem tak patří k přírodním a dostupným pokladům, se kterým můžete čarovat i vy!

Zběhovec plazivý (Ajuga reptans) je druh dvouděložné rostliny z čeledi hluchavkovitých. Výtažky z listů a květů a obsahují silnou směs organických sloučenin a těkavých složek, včetně fytochemikálií, tříslovin, flavonoidů a fenolických sloučenin. Rostlina kvete od dubna do července, a ačkoli je mírně jedovatá, při střídmém užívání, nebo jako součást směsí, se uplatňuje v několika případech.

Ulevuje od respiračních potíží

Zběhovec obsahuje různé protizánětlivé sloučeniny, proto se tato bylina běžně používá k úlevě od dýchacích potíží. Krotí kašel, dušnost a bolest v krku, zároveň pomáhá vylučovat hlen a působí proti bakteriím a jiným patogenům.

Zklidňuje psychiku a uspává

Pro lidi, kteří trpí nespavostí, je zběhovec ideálním spojencem. Pokud se i vy pravidelně probouzíte, nebo jen se železnou pravidelností před spaním počítáte ovečky, zařaďte ho do svého denního režimu. Hodit se vám bude i fakt, že se uplatňuje při chronickém stresu, úzkostech a depresích. Má totiž uklidňující účinky.

Zlepšuje látkovou výměnu

Metabolismus neboli látková výměna je proces, při kterém dochází k přeměně látek v těle na živiny a odpadní látky. Ty se následně vyloučí z organismu ven. Jak této vylučovací funkci pomoci? Pijte čajovou směs se zběhovcem (často se kombinuje s kopřivou, měsíčkem, přesličkou, třezalkou, svízelem, břízou nebo zlatobýlem). Co se týče jeho samotného, tak nikdy nepřekračujte denní dávku tří čajových lžiček čerstvé nebo sušené nati (podávaných postupně).

Stará se o štítnou žlázu

O tom, že potenciál regulovat hormony štítné žlázy má bylinka aronie (černý jeřáb), je známé. Málokdo však ví, že stejnou službu zastává právě zběhovec. Samotný hormon štítné žlázy je pro zdraví zásadní a hyper- a hypotyreóza jsou vážné stavy, které vyžadují pečlivou lékařskou péči. Výzkumy ukázaly, že zběhovec krotí hormonální poruchy a také reguluje hladinu estrogenu u žen. Neužívejte ho však v případě, že podstupujete chemoterapii (obsažené složky mohou špatně reagovat s radioaktivními izotopy) a polykáte sedativa. Již tak uklidňující účinky by se s nimi mohly tříštit.

Zdroje: www.cs.wikipedia.org/wiki/Zběhovec





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat