Prostreno.cz

Se suchými ústy zatočí i kajenský pepř

V ústech to lepí a navíc máte strašnou žízeň – pořád. Proč? Trpíte nedostatečnou tvorbou slin. Co s tím můžete dělat a proč se vyhýbat pečivu? Extra pozor si dávejte na žitný chléb!

Dehydratace, autoimunitní onemocnění, menopauza, zánět dásní, kouření, kvasinkové infekce, psychogenní příčiny (třeba deprese), ale i nedostatek hořčíku a užívání některých léků (antidepresiva, diuretika nebo opiáty). To vše stojí za stavem, kterému se říká xerostomie, při kterém klesá produkce slin. Lidé, kteří se s ním potýkají, hlásí nejen sucho v ústech, ale i mravenčení v ústní dutině, potíže s polykáním a neutuchající žízeň.

Nízké hladiny slin snižují schopnost úst bojovat proti bakteriím, neboť pomáhají rozkládat jídlo a tím zlepšují trávení a předcházejí vzniku zubního kazu. Určitě je tedy žádoucí jejich produkci zvýšit. Ale jak? Na výběr je hned několik možností.

Žvýkejte – co nejčastěji

Nejlepší léky na sucho v ústech jsou ty, které tělo přimějí k výrobě slin. Proto u sebe noste bonbóny bez cukru a osvěžující žvýkačky. Žvýkání přirozeně stimuluje slinné žlázy. A pozor, nemusíte se omezovat jen na kupované produkty. Stačí, když projdete kolem bylinkové zahrady a sem tam si utrhnete lístek máty, šalvěje a dalších rostlinných pokladů, kterých je v létě požehnaně.

Odpusťte si (nejen) pivo a víno

Alkohol je diuretikum, což znamená, že povzbuzuje ledviny, aby vypouštěly vodu z těla ven. Omezíte-li ho, určitě se to na chodu organismus a suchosti v ústech pozitivně projeví. Buďte však maximálně v pozoru, nástrah existuje dost a dost.

Zatímco u ústní vody obsah alkoholu očekáváte, málokdo ví, že se v nízkých koncentracích vyskytuje i v běžných potravinách a nealko nápojích. Jde zejména o kvašené výrobky, výrobky z kynutého těsta a produkty z ovoce. Obchodníci jím totiž prodlužují trvanlivost a dodávají zboží atraktivnější vzhled. Budete-li tedy chtít příjem alkoholu snížit co nejvíce, vyhněte se hamburgerovým baleným žemlím, žitnému chlebu, rohlíkům na hot dog i různým plněným rolkám.

Dýchejte nosem

Pakliže máte problémy se suchostí v ústech, nedýchejte ústy, ale nosem, používejte zvlhčovače vzduchu a pomozte si správnými potravinami. Již při vaření toho pro svoje pohodlí můžete udělat poměrně hodně.

Okořeňte si život

V kuchyni používejte mletý pepř, který stimuluje a mírně dráždí chuťové pohárky. Neomezujte se pouze na ten černý, ale zkuste i pepř kajenský. Vyšší tvorbu slin podporuje také pálivá paprika, chilli, kari, kardamom, semena fenyklu nebo hořčičné semeno.

Zdroje: Wikiskripta.eu, beerresearch.cz (Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a. s.)





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat