Prostreno.cz

Nedostatkem vitaminu B trpí každý čtvrtý dospělý

Registrujete brnění či necitlivost končetin? Mění se vám nálady rychleji než aprílové počasí? To může znamenat, že máte málo vitaminu B12.

Jen málokterý člověk má tolik vitaminů, kolik potřebuje. Lidí, kteří trpí nutričními nedostatky, je totiž většina. Jistý americký výzkum prokázal, že situace je alarmující hlavně kolem vitaminu B12, s jehož nízkou hladinou se potýká zhruba každý čtvrtý dospělý. Možná to vypadá jako banalita, ovšem určitá rizika to s sebou přináší.

Nepodceňujme, co je důležité

Vitamin B12 se podílí na metabolismu tuků, sacharidů i bílkovin. Usnadňuje také přeměnu železa, proto zabraňuje anémii. Mimochodem, chudokrevností podle aktuálních odhadů čelí 30 procent celosvětové populace, což rozhodně není málo. Zmíněný vitamin má i další důležitá poslání, neboť přímo ovlivňuje energetickou hladinu, vaši náladu, paměť i kvalitu pleti. Nezbytný je také pro správné funkce nervového a kardiovaskulárního systému. Proč ho ale máme zoufale málo?

Pijeme alkohol, užíváme prášky a nejíme maso

Absence „bé dvanáctky“ je přisuzována hlavně vegetariánům a veganům. Je to dáno tím, že z jídelníčku vyčleňují maso a živočišné produkty, které ho v hojné míře obsahují. Tělo tu látku hůře vstřebává i kvůli konzumaci alkoholu a užívání některých léků, a to včetně antibiotik. Znesnadňují mu to také trávicí potíže, kupříkladu celiakie a Crohnova choroba. Teď se asi sluší poznamenat, že doporučená denní dávka jsou 2,4 mikrogramy denně. Podle čeho poznáte, že tohle kritérium nesplňujete?

Neomylné signály

Dle názoru lékařů na nedostatek vitaminu B12 ukazuje neklid, zmatenost, prudké změny nálad a brnění či necitlivost končetin. Objevují se však i závratě, ztráta chuti k jídlu, poruchy vidění nebo hučení v uších. Typickým příznakem bývá také permanentní únava a dušnost. Zní vám něco z toho povědomě? Pak je nejvyšší čas na doplnění „béčkové“ hladiny.

Zdroje,jež jsou k dispozici

Vitamin B12 se dá samozřejmě čerpat z doplňků stravy, kterých je na pultech obchodů k dispozici celá řada. Nejste-li jejich příznivcem, nabízí se potravinové zdroje. Kromě hovězího, vepřového a telecího masa ho naleznete i v játrech, rybách, vejcích, mléčných výrobcích a kyselém zelí. A pozor, trochu této potřebné živiny obsahuje i pivo!

Zdroje: livelovefruit.com, nih.gov, healthline.com, webmd.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat