Prostreno.cz

Překvapivé příčiny bolestivé zácpy

Střeva si „postavila hlavu“, což vám dokazují svou neprůchodností? Třeba je to tím, že milujete sladkosti a užíváte vitaminové doplňky stravy. A co když za tuhle šlamastyku může váš pesimismus?

Zácpa, jinak zvaná jako konstipace nebo obstipace, je porucha zažívání, která se projevuje sporadickým vylučováním. Možná to vypadá jako banalita, ale opak je pravdou. Tuto nepříjemnost doprovází bolesti břicha, křeče, plynatost a celková nevolnost. V případě, že trvá delší dobu, člověku hrozí poškození střev nebo zhoršení hemeroidů a dalších chorob. Vážně za ni může jen nevhodný jídelníček spojený s nízkým příjmem vlákniny? Takhle jednoduché to také není. K jejím hlavním příčinám se totiž počítá i tohle!

Deprese má dlouhé prsty

„Pokud při depresi přibíráte na váze a trpíte zácpou, má to svůj důvod. Psychické potíže zpomalují metabolismus a narušují chod trávení,“ vysvětluje Atif Iqbal, což je lékař a gastroenterolog působící v kalifornské nemocnici Orange Coast Memorial Medical Center. „Nejhorší je to, že uklidňující léky předepisované na depresi zácpu jen podporují, proto je doporučuji užívat opravdu jen v krajní nouzi. Naštěstí jsou i jiné nefarmaceutické terapie, které jsou stejně účinné. Nejlepší výsledky má pravidelný pohyb a meditace,“ doplňuje jmenovaný specialista.

Čokoláda jako rizikový dezert 

Potrpíte si na sladké, nejvíce pak na čokoládu? Pak pro vás odborníci nemají dobré zprávy. V nedávném italském výzkumu 70 procent respondentů uvedlo, že právě ona byla strůjcem jejich střevní neprůchodnosti. Proto experti radí čokoládu úplně vyloučit ze stravy, abyste zjistili, zda se pak vaše obtíže výrazně nezlepší.

I doplňky stravy napáchají škody

„Doslova každý prášek mívá nějaké vedlejší účinky, a to včetně doplňků stravy. Můžete kvůli nim přesáhnout doporučenou denní dávku určitých živin. Za zácpou obvykle stojí nadmíra vápníku a železa, která omezuje funkce trávení. Pokud váš lékař neurčí jinak, tabletky s obsahem vitaminů  a minerálů není nutné konzumovat den co den,“ překvapuje gastroenterolog Atif Iqbal.

Zdroje: besthealthmag.ca, wikipedia.org, memorialcare.org





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat