Prostreno.cz

Nebezpečné kombinace léků a potravin

Vzájemnou nežádoucí interakci mezi sebou nemusejí mít jenom dva (nebo více) léků. I potraviny obsahují látky, které mohou mít vliv na užívání medikamentů. Na co si dát raději pozor?

Na možnou interakci mezi léky nás většinou upozorní lékař. Proto bychom s ním veškeré užívání léků měli nejdříve prodiskutovat. Ale na nebezpečí číhající v kombinaci léků a potravin vás upozorní málokdo. A přitom některé potraviny mohou účinek léků snížit, nebo dokonce zvýšit. V takovém případě může i zdravá potravina být velmi nebezpečná. Které potraviny se s jistými léky nesnesou?

Mléko a mléčné výrobky × antibiotika

Známou potravinou s nežádoucími účinky je mléko a mléčné výrobky. Snižují například účinek některých antibiotik, kdy hojně obsažený vápník napadá účinnou látku léků. Taková antibiotika jsou například tetracykliny.

Kromě toho by měly zpozornět také osoby užívající léky na osteoporózu s bifosfonáty a mezi léky a mléčnými výrobky dodržet alespoň tříhodinový odstup.

Zelený čaj × betablokátory

Lidé, kteří musejí užívat betablokátory, by se zelenému čaji měli raději vyhnout obloukem. Účinná látka rostliny totiž zabraňuje správnému fungování léků. Pokud byste se přesto požitku ze zeleného čaje nechtěli vzdát, dodržte mezi konzumací jednotlivého alespoň 4 hodiny.

Lékořice × diuretika

Oblíbená cukrovinka působí totiž močopudně. To může ale být velmi nebezpečné v kombinaci s diuretiky, léky na odvodnění, protože může dojít k nadměrnému vyloučení draslíku z těla. Následky mohou být slabost, ospalost a příliš nízký tlak.

Kofein × antibiotika

Kofein v cole, kávě nebo černém čaji může způsobovat také velmi riskantní kombinaci. K lékům, se kterými byste kofein konzumovat neměli, patří některá antibiotika a léky proti astma a bronchitidě s účinnou látkou theophyllin. U antibiotik může kofein jejich účinek zvyšovat, což vede k tlukotu srdce a třasu. V druhém případě jsou medikamenty na dýchací cesty příliš silné.

Goji × léky proti srážení krve

Goji totiž účinek léků proti srážení krve zesilují. Pokud léky na ředění krve užíváte, měli byste se jinak velmi zdravému goji vyhnout. V opačném případě může hrozit silné krvácení.

Bílkoviny × antidepresiva

Mořské plody, sýr, krůtí prsa – bílkovina sice dobře zasytí a pomáhá při hubnutí, ale má i svoje stinné stránky. Pokud užíváte jistá antidepresiva, riskujete ve spojení s potravinami bohatými na bílkoviny zvýšený tlak.

Cigarety × antikoncepce

Nejen potraviny mohou způsobovat nebezpečné kombinace s léky. Kouření je velmi nezdravé samo o sobě, v kombinaci s léky ale může být pořádně nebezpečné. U žen, které na ochranu proti početí užívají antikoncepční pilulky, zvyšuje kouření riziko infarktu nebo nebezpečí vzniku trombózy.

Zdroj: life line, everydayhealth.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat