Prostreno.cz

Piniové ořechy jsou famózní studnicí zdraví

Navzdory tomu, že jsou pinové ořechy kalorické, je hřích se jim vyhýbat. Vždyť zlepšují kvalitu pokožky, funkce mozku i činnost kardiovaskulárního systému! Kolik jich denně jíst?

Možná vás to překvapí. Piniové ořechy vlastně vůbec nejsou ořechy, ale semínka borovice zvané pinie. Ta je charakteristickým stromem Středomoří, protože vyžaduje prohřáté, suché a kypré půdy. Zmíněné plody se obvykle sklízí ručně, díky čemuž se sběrač podívá i do výšky 30 metrů. Tato obtížně získávaná delikatesa vyniká nasládlou krémovou chutí. Bývá neodmyslitelnou součástí italské kuchyně, a to zdaleka nejen kvůli tomu, že se přidává do tradičního bazalkového pesta a smetanových omáček. Co když si na ní občas smlsnete i vy?

Cenný nutriční poklad

„Piniové ořechy jsou úžasným zdrojem rostlinných bílkovin, železa, hořčíku, vápníku, fosforu i vitaminů E, B, C a A. Díky těmto látkám mají na lidské zdraví prokazatelný příznivý vliv,“ nešetří chválou americká výživová specialistka a profesionální kuchařka Uma Naidoo. O jakých benefitech je tu přesně řeč?

Vzpruha pro mozek i prevence

„Obsažené antioxidanty neutralizují volné radikály, čímž tlumí oxidační stres i zánět. To je také důvod, proč se piniové ořechy dávají do souvislosti se sníženým rizikem Alzheimerovy choroby, demence i kognitivního poklesu,“ vysvětluje jmenovaná specialistka, která o své praxi přednáší i na Harvardské lékařské fakultě. Zároveň dodává, že kromě antioxidantů zdraví mozku podporují i omega-3 mastné kyseliny, jež se obecně spojují s duševní rovnováhou i lepší pamětí a soustředěním.

Cholesterol v normě a ukázkově fungující srdce

Stejně jako jiné ořechy mají i ty piniové schopnost regulovat škodlivý cholesterol a normalizovat krevní tlak. To je názor další odbornice, tentokrát americké certifikované nutriční poradkyně a redaktorky Meliny B. Jampolis. Ta poukazuje na to, že jejich minerály a prospěšné tuky zachovávají čisté a pružné cévy, čímž omezují pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob.

Pokožka lákající k pohlazení

Tato křupavá úroda borovice hodně poslouží také pokožce, vlasům a nehtům, za což můžeme poděkovat vitaminu E i vyššímu podílu proteinů. Ovšem pozor, jedno varování tu přece jen platí. „Myslete na to, že jsou piniové ořechy značně kalorické, proto konzumujte jen malé množství. I pouhé dvě polévkové lžíce však mají obrovské účinky, ze kterých můžete těžit,“ uzavírá kuchařka Uma Naidoo.

Zdroje: besthealthmag.ca, wikipedia.org, umanaidoomd.com





Celkem 3 komentářů

Josef
28.07.2021
Ok

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat