Prostreno.cz

Modré brambory jsou zdravým oživením jídelníčku

Máte vysoký krevní tlak nebo problémy s trávením? Sužují vás bolesti kloubů? Nejen s tím vám pomohou modré brambory!

I když brambory mnozí považují za lidovou a tuctovou přílohu, pro odborníky jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě. I vám se zdají až příliš obyčejné na to, abyste je jedli častěji? Co když do své kuchyně pozvete modrou odrůdu? Ne, není to žádná hříčka přírody. Jde o skvělé oživení jídelníčku s pozitivním vlivem na zdraví!

Pochoutka přímo královská

Modré brambory zdaleka nejsou žádným novým vyšlechtěným kultivarem ani výsledkem moderního pěstitelského smyslu pro humor. Už nějaký ten pátek si na nich totiž lidé pochutnávají. Historické prameny uvádějí, že byly podávány králům jako božský pokrm. Pocházejí pak z Jižní Ameriky, proto se jim někdy říká peruánské. Co je na nich zvláštního, tedy samozřejmě kromě neobvyklé barvy?

Zdroj antioxidantů. Těch nejprospěšnějších

Ačkoli netradiční odstín této plodiny budí podivný a takřka vesmírný dojem, není se čeho obávat. Podle vědců a výživových expertů je známkou přítomnosti velice silných antioxidantů zvaných antokyany, které hodně převyšují nad schopnostmi ostatních antioxidačních kolegů. Přisuzují se jim zásluhy v podobě rázné likvidace volných radikálů, které stojí v pozadí rakoviny, kardiovaskulárních chorob i mozkových příhod.

Lahodná pochutina na bolest

Zmíněné antokyany mají i další vítané účinky. Poznatky četných studií se shodují v tom, že dokážou utlumit bolest kloubů spojenou s revmatoidní artritidou. Z velké části je to dáno tím, že jsou skutečně silní bojovníci proti zánětu.

Krevní tlak v normě

Peruánské drahokamy platí za přímo fenomenální zdroj draslíku, proto se doporučují k úpravě krevního tlaku. Netěží z nich ale jenom jedinci trpící arteriální hypertenzí, neboť draslík, jak známo, působí jako diuretikum, napomáhá při regeneraci tkání po poranění a ulevuje od projevů alergií. Nelze opomenout, že modrá bramborová odrůda zlepšuje také trávení, povzbuzuje imunitu a zpomaluje biologický proces stárnutí.

Zdroje: healthdigezt.com, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat