Prostreno.cz

Svěřte se do rukou léčivého fenyklu

Svým léčivým účinkům vděčí fenykl především svým éterickým olejům. Jako čaj zklidňuje obtíže při nachlazení a trávení, ale i na talíři toho zvládne hodně. Proč zařadit čerstvý fenykl do svého jídelníčku?

I přes svoji výšku, která dosahuje dvou až tří metrů, je fenykl spíše přehlíženým druhem zeleniny. Jako léčivá rostlina naproti tomu nachází využití velmi často – čaj tiší bolesti žaludku i kašel.

Odkud fenykl pochází

U nás roste fenykl od května do října. Ve zbývajících měsících roku na trh přichází tato kořenová zelenina z Itálie, Španělska nebo Nizozemí. A v italské kuchyni má fenykl své nezastupitelné místo.

Původně pochází rostlina ze Středozemí, ale do celé Evropy se rozšířila už před 500 lety. A není divu, protože fenykl má z medicínského hlediska a pro zdraví hodně co nabídnout.

Proti nachlazení i na špatné zažívání

Za své intenzivní aroma vděčí éterickým olejům, které se nacházejí v jeho hnědých plodech. Z nich se vyrábí čaj, olej nebo třeba fenyklový med. Éterické oleje rozpouštějí kromě jiného hlen na průduškách, pomáhají tedy při nachlazení. Kromě toho je už po tisíciletí známo, že látky obsažené ve fenyklu pomáhají při trávicích obtížích jako je pocit plnosti, žaludeční křeče, nadýmání a koliky. U kojících žen pomáhá fenyklový čaj při tvorbě mateřského mléka.

Kořen plný zdraví

Kromě éterických olejů je fenykl také plný vitaminu A, E a B. Obsahem vitaminu C to s přehledem natře i citrusovým plodům. A k tomu má ještě velké množství minerálních látek jako je fosfor, hořčík a vápník.

V neposlední řadě je také dobré zmínit, že má jen 25 kcal na 100 gramů, takže se hodí do všech dietních jídel. A obsažená vláknina a proteiny k rychlejší ztrátě přebytečných kalorií přispějí také. A třešničkou na dortu už je jen to, že z 86 procent se skládá z vody.

Zdroj: life line, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat