Prostreno.cz

Repelent byste v pórku nejspíš nehledali

Ano, je to tady. Čas sklizně letního pórku začíná již v červenci, ale táhne se až do prvních mrazíků. Ten zimní má své období v září, nicméně u obou je škoda tuhle dobu promeškat. Pórek je báječným lékařem i repelentem a hodí se nejen těhotným!

Pórek (pór) pochází ze Střední Asie, ale pěstuje se již od dob starých Egypťanů a Římanů, kteří jej používali ve své kuchyni během velkých hostin. Postupem času se stal populární po celém světě, a to nejen pro svoji chuť. Je nabitý vysokým množstvím fytonutrientů, živin a nízkým množstvím kalorií. Díky laxativním, antiseptickým, antibakteriálním a diuretickým vlastnostem pomáhá léčit různé zdravotní problémy. Co od něj můžete očekávat?

Srdce v kondici

Flavonoidy obsažené v póru pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Mají pozitivní vliv na cévní funkce, krevní tlak a hladiny lipidů. Sluší se uvést i to, že přítomný vitamin B (folát) srdci taky dělá dobře. Krotí hladiny homocysteinu v krvi, takže podle vědců snižují pravděpodobnost mrtvice a infarktu. Kyselina listová je zároveň nezbytná pro zdravé těhotenství. Zabraňuje defektům neurální trubice a potratu. Zároveň podporuje trávení, zlepšuje funkci jater a produkci žluči, pomáhá při nadýmání a zácpě.

Bojovník proti parazitům

Antioxidační pórek má velmi dlouhou lidovou historii použití, zejména co se týče kožních onemocnění. V praxi se osvědčují jeho fungicidní a antiseptické schopnosti.Lze ho aplikovat lokálně, jeho účinky oceníte třeba jako pročišťující pleťovou vodu pro mastnou pleť. Tři pórky povařte ve dvou sklenicích pramenité měkké vody a tu používejte každý den. Pleť bude čistá a zářivá. A nebojte se po ní sáhnout i při bolestech v krku, plní funkci kloktadla. Jedná se tedy o běžně dostupnou medicínu.

Pór je také plný prebiotik, které umožňují vstřebávání živin z jídla. Odstraňují odpad z těla, podporují střevní peristaltiku a vylučují trávicí tekutiny. Šťáva z rostlin pórku se zároveň používá jako odpuzovač můr, hmyzu a krtků. Pórek je tedy, možná překvapivě, k tomu všemu i skvělým repelentem. Řekli byste to do něj?

Zdroje: healthbenefitstimes.com, pfaf.org, bylinkyprovsechny.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat