Prostreno.cz

Střídmá konzumace vína zlepšuje paměť

Nejste fanouškem červeného vína? To je škoda. V tomto nápoji se skrývá prevence Alzheimerovy choroby i brilantní paměť! A co s tím vším má společného sýr?

Co nevidět tu máme září, se kterým začíná nejen školní docházka, ale i sklizeň vinných hroznů. S vínem se pak pojí mnoho legend, pověr a mýtů. Ostatně, jako vlivný nápoj s prazvláštními účinky je považováno již odpradávna. A světe, div se! Mocné schopnosti mu přisuzuje i moderní věda. Především pak tomu červenému, které pije-li se střídmě, působí prý jako balzám pro mozek. A vůbec, když k němu člověk ještě přikusuje sýr!

Dobro skryté v každé sklence

Postupné oslabování paměti a obecný kognitivní pokles k přirozenému stárnutí prostě patří. Větší riziko Alzheimerovy choroby lékařské statistiky připisují ženám, a to zejména těm vysokoškolsky vzdělaným, které v zaměstnání zatěžují mozkové buňky. Ještě donedávna se myslelo, že se s tím nedá nic dělat, a že lék, který by proti tomu pomáhal razantně bojovat, prostě neexistuje. Jenže nejnovější americký výzkum uskutečněný Iowskou státní univerzitou všechno mění. Jeho poznatky, o nichž informuje magazín Journal of Alzheimer's Disease, naznačují, že v červeném víně je nejen pravda, ale i naděje.

Kdo pije, ten je z obliga?

Vědci ze zmíněné vzdělávací instituce do své studie zahrnuli bezmála dva tisíce dospělých jedinců v pokročilejším věku. Všichni účastníci prostřednictvím dotazníku odpovídali na otázky ohledně jejich životního stylu a konzumace alkoholu i mléčných výrobků. Souběžně absolvovali také speciální psychologický test inteligence se zvláštním zaměřením na kognitivní funkce. A o překvapení nebyla nouze!

„Závěrečná analýza nás opravdu zaskočila. Z výsledků jsme usoudili, že zodpovědný příjem červeného vína není dobrý jen pro to, abychom se lépe vyrovnali se současnou pandemickou situací, ale i pro omezení pravděpodobnosti Alzheimerovy choroby i ztráty paměti, za což mohou obsažené antioxidanty. Ukázalo se také, že preventivní schopnosti vína sílí, pokud je kombinováno se sýrem. Dát si jednu sklenku denně je tedy možnost, jak pomoci funkcím našeho mozku,“ vysvětluje jeden z hlavních autorů studie, kterým je lékař a specialista neurovědy Auriel  Willette.

Zdroje: healthshots.com, today.com





Celkem 5 komentářů

Vlasicova ladislava
11.09.2021
Alena
06.09.2021
Mikuláš
05.09.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat