Prostreno.cz

Kopřivová semínka jsou superpotravinou zcela zdarma

Příroda, ta mocná čarodějka, nám poskytuje mnoho superpotravin. A jednou z nich jsou kopřivová semínka! Ta pomáhají imunitě, psychice, lenivému libidu i oslabeným vlasům. Působí i jako prevence ledvinových kamenů.

Že je kopřiva jen neužitečný plevel, jehož žahavé listy nepříjemně podráždí pokožku? Takové tvrzení příznivce alternativní medicíny doslova zvedá ze židle. Bylina, ze které se mimochodem vyráběly i oděvy, a to již před šesti tisíci lety, by svým léčebným působením strčila do kapsy půl lékárenského sortimentu. Nelze se tedy divit, že její semínka, jejichž sběr začíná zhruba od konce srpna, získala pověst superpotraviny. Je tedy hřích nechávat je venku bez povšimnutí! A vůbec, když vám je příroda poskytne úplně zdarma. Co všechno od tohoto pokladu můžete čekat?

Špatná nálada. Co je to?

Bylinkáři vědí, že všechny části této nenápadně se tvářící rostliny nabízejí mocné adaptogenní výhody. To znamená, že pomáhají organismu, aby se lépe vyrovnával se stresem a tíživými situacemi. Zároveň podporují činnost nadledvinek, na které má právě nervozita doslova zdrcující vliv. Kopřivová semínka, jež si klidně můžete přidávat do zeleninových salátů, polévek, pečiva i ovesných vloček, fungují jako báječný uklidňující prostředek navozující veselou náladu, ať už se děje cokoli. Jedno jediné by tedy nemělo přijít nazmar! Jsou tu však i další vítané benefity…

Silná imunita

Není to jen vysoký podíl vitaminu C, co z těchto chutných malých dobrodinců dělá unikátní posilovač obranyschopnosti. Vědci, kteří se odkazují na závěry svých studií, tvrdí, že v nich obsažený specifický lektin významně podporuje tvorbu bílých krvinek, tedy základních stavebních kamenů imunitního systému. Zkrátka a dobře, tenhle zlepšovák se na podzim, kdy už si všemožné virózy brousí zuby, opravdu hodí. A to nemluvě o tom, že také zvyšuje energetickou hladinu!

Čistá krev a krásná pleť

Stejně jako kopřiva samotná, tak i její semínka mají schopnost pročišťovat organismus od toxinů, přičemž neutralizují volné radikály. Nelze jim upřít ani příznivý vliv na krevní oběh a činnost jater. Souběžně tlumí záněty, omezují pravděpodobnost ledvinových kamenů a pozor – jsou také účinným afrodiziakem.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat