Prostreno.cz

Polníček je plný vitaminů

Žádný jiný salát nemá tolik vitaminů a minerálních látek jako polníček. Jeho obsah vitaminu C a železa pomáhá imunitnímu systému chránit tělo před nemocemi. A jaké další účinky má polníček?

Polníček nebo také kozlíček je nepříliš známá rostlinka příbuzná s kozlíkem lékařským, rostoucí od jara až do prvních mrazíků. Navíc její pěstování není nijak složité. Různé druhy se liší především tvarem listů a jejich barvy. Růžička polníčku se skládá z asi 20 listů.

Salát s nejvíce vitaminy

Polníček neobsahuje, jako ostatně všechny druhy salátu, téměř žádnou energii – na 100 g polníčku tak připadá pouhých 14 kcal. Co se týká vitaminů je ale špičkou mezi saláty. Tmavě zelené lístky obsahují velké množství vitaminu C – na 100 g je to 35 mg vitaminu C. Stejně tak vitaminy E, B1, B2 a B6 byste v polníčku bez problému našli. Kromě toho dodává polníček tělu sekundární rostlinné látky a minerální látky – železo, hořčík, fosfor, kyselinu listovou a draslík.

Účinky na tělo

Obzvlášť velký obsah vitaminů v polníčku z něj dělá účinnou zbraň v boji s infekcemi a pomáhá tak imunitnímu systému v ochraně našeho těla. Především v období s vyšším rizikem nachlazení je konzumace polníčku velmi vhodnou formou prevence. Kořeny a někdy i listy obsahují kozlíkový olej, který uklidňuje žaludek a podporuje dobrý spánek. Jeho pozitivní účinky oceníte také při stresu. Navíc obsažený betakaroten působí pozitivně na funkci očí a zraku.

Polníček v kuchyni

Díky svým éterickým olejům má polníček jemné ořechové aroma, které se dobře hodí ke kořeněným sýrům, divokému masu a houbám. Ale výborně bude chutnat i v kombinaci s ovocem jako třeba jablky nebo hruškami. Pokud si polníček přidáte do salátu s dresinkem z citronové šťávy, zajistíte si tak lepší vstřebávání železa.

Zdroj: life line, verywellhealth





Celkem 7 komentářů

Popelka🕷️
19.04.2022
Bardot..
30.08.2021
Vladimíra Rosecka
30.08.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat