Prostreno.cz

Syrové zelené fazolky jsou jedovaté

Antioxidanty chrání buňky, dodávají draslík a hořčík pro zdravé srdce, zkrátka fazole jsou po zdravotní stránce všestranné. Víte ale, že syrové jsou jedovaté?

Zelené fazolky obsahují minerální látky jako hořčík a vápník nebo stopový prvek mangan a díky draslíku mají lehce močopudný účinek. Sekundární rostlinné látky pomáhají při zánětech a bakteriích. Obsahují také 20 mg vitaminu C, ale jeho větší část se vařením zničí.

A vařit je musíte! Obsahují jedovatý glykoprotein phasin, který sráží krev. Už jen několik málo syrových fazolek může vyvolat symptomy jako nevolnost, teplota a průjem, možné jsou dokonce i křeče a cirkulační šok. Naštěstí je ale možné se phasinu zbavit vařením.

Zdroj bílkovin

Kromě jedovaté látky obsahují fazole celou řadu esenciálních aminokyselin a přispívají tak významně k zásobě bílkovin. Dále dodávají dva až tři gramy vlákniny, ale při pouhých asi 25 kalorií na 100 gramů.

V medicíně je známý jejich diuretický účinek. Schopnost odvodnit organismus tak dělá z fazolek vhodný prostředek proti podráždění močového měchýře. Navíc přechází ledvinovým kamenům, a dokonce umějí snížit hladinu cukru v krvi při cukrovce.

Součást zdravé stravy

V každém případě byste měli fazole, stejně jako každou jinou zeleninu, zařadit do svého vyváženého jídelníčku. Ovšem mají jednu nepříjemnou vlastnost – nadýmají. Trik, jak udělat fazole stravitelnější, je před vařením je namočit ve vodě. Bohužel to jde ale na úkor vitaminů, které jsou ve většině ve vodě rozpustné.

Zdroj: life line, healthline






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat