Prostreno.cz

Zářijové bylinky vhodné pro sběr

Opravdu se s novým školním rokem věší bylinkový košík na hřebík? Ale ne. Ještě pořád na vás venku čeká violka, sedmikráska i čekanka. Proč se vám tyto poklady budou náramně hodit? A které jejich části si přinést domů?

Léto pomalu končí a vlády se ujímá podzim, který s sebou, jako tradičně, přináší kratší dny, deštivé srážky a nevlídné teploty. Ale nebojte, i v září ještě stihnete doplnit svou bylinkovou lékárničku, která vám usnadní boj s mnoha zdravotními komplikacemi! Jaké léčivky jsou v přírodě ještě k mání?

Čekanka na trávení i ledvinové kameny

Květy čekanky prý připomínají oči plačící dívky, která se smutkem vyhlíží svého milého. Ovšem na ně teď zapomeňte, protože v této pokročilejší fázi roku se sbírá čekankový kořen. Ten se uplatní při problémech s trávením, zejména pak v případě zácpy, nevolnosti a žaludečních vředů. Ocení ho také jedinci s ledvinovými kameny, chronickou únavou, diabetem a zánětem spojivek. Co se týká vnějšího využití, zmiňuje se hlavně léčba vyrážek, kožních vředů a nadměrného vypadávání vlasů.

Na kašel to chce fialku

Violka vonná neboli fialka se u nás vyskytuje hlavně v nižších polohách, a to na zastíněných místech. Na jakou její část se zaměřit? Pozornost věnujte výhradně oddenku. Fialka je velkým nepřítelem kašle, chrapotu, astmatu, bolesti hlavy a revmatismu. Urychluje také „kurýrování“ při chřipce, přičemž detoxikuje tělo, normalizuje krevní tlak a uklidňuje pocuchané nervy.

Sedmikráska sníží horečku

Sedmikráska chudobka není náročná na živiny, proto má ráda i „chudé“ půdy. Že by právě odtud plynul její název? Až vyrazíte na procházku, nezapomeňte si nasbírat pár květů. Ty můžete pojídat jen tak samotné (doporučená denní dávka je 15 kusů), nebo si z nich udělejte čaj. Tohle občerstvení snižuje horečku, mírní bolesti zubů, ulevuje při nachlazení a zprůchodňuje ucpané dýchací cesty. Vhodné je i k celkovému pročištění těla. Představuje také prevenci osteoporózy, neboť podporuje absorpci vápníku. Příznivý vliv má i na činnost srdce.

Zdroje: rxlist.com, integrativeasheville.org, webmd.com





Celkem 3 komentářů

Marie
12.09.2021
Ondrejka
10.09.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat