Prostreno.cz

Chili nebo chilli

Ačkoli se jim často říká „lusky“, to rozhodně nejsou. Plody jsou z botanického hlediska spíše bobule.

Kapsacinoidy jsou látky, díky kterým jsou chilli a paprika pálivé. Především kapsaicin a dihydrocapsaicin zajišťují pálení úst, kde dráždí nervová zakončení. Ta stejná, která upozorňují, když se spálíte, což také vysvětluje ten pálivý pocit při konzumaci ostrého jídla.

Tělo reaguje na kapsaicin zvýšeným prokrvením a začne vyplavovat hormon štěstí endorfin, a může dojít dokonce až k euforickému stavu.

Chili nebo chilli?

Správně se jmenuje rostlina chili, ale její plody bývají častěji označovány jako chilli, což je přejato z anglického pravopisu. A to pochází zase z původního mexického názvu chilli. Ovšem mezitím ho Mexičané přejmenovali na chile.

Která část pálí nejvíce?

Obzvlášť pálivá jsou semínka chilli, které ale přitom neobsahují žádný kapsaicin. Ten se nachází jen v dužině. A hodně ho je také v placentě – oranžové části, ze které visí semínka. A možná proto se traduje, že pálivá jsou semínka – mají přímý kontakt s placentou.

Chilli nejsou lusky

Ačkoli se jim často říká „lusky“, to rozhodně nejsou. Plody jsou z botanického hlediska spíše bobule.

Hřejivé náplasti obsahují kapsaicin

Účinná látka většiny hřejivých náplastí je právě kapsaicin. Stejně jako v ústech dráždí kapsaicin také nervy na kůži a zajišťuje tak lepší prokrvení, které hřeje. Také v hřejivých krémech a mastích je kapsaicin obsažený.

Ptáci necítí ostrost

Kapsaicinoidy jsou pálivé jen pro savce, ptáci naproti tomu žádnou ostrost necítí. Z evolučního hlediska je to proto, že ptáci většinou uletí velké vzdálenosti a semínka papriček se rozptýlí daleko, zatímco savic se pohybují na menší oblasti, takže je ostrost plodů má držet od rostlin dál.

Je kapsaicin zdravý?

Jestli je kapsaicin zdravý nebo ne, o tom se vědci dohadují už staletí. Některé studie je označují jako karcinogenní, jiné zase zjistily, že při rakovině může pomáhat. Takže si vyberte…

Zdroj: názory autora, eatthis






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat