Prostreno.cz

Tymiánová tinktura zoceluje imunitu a uklidňuje nervy

Nechcete, aby si vás „podal“ první bacil chřipky, který proletí okolo? Hned si „zadělejte“ na tymiánovou tinkturu. S ní vyzrajete také na stres a problémy s trávením!

Kdo by neznal tymián! Tato bylina s výraznou chutí, která se hodí k masu, rybám i vegetariánským pokrmům, pochází ze západního Středomoří. Jako ochucovadlo i silný léčebný prostředek sloužila už obyvatelům starověkého Řecka, Říma i Egypta. A její věhlas přetrvává dodnes. Nechcete si z tymiánu připravit tinkturu, která je parádním podzimním doplňkem stravy? Z následujících řádků rychle pochopíte, proč!

Užijte si převahu nad bacily

Tymián je ve vědeckých sférách známý svou bojeschopností proti bakteriím a nejrůznějším virům. Britská studie provedená na Leeds Beckett University dokonce prokázala, že jeho pravidelná konzumace chrání před nákazou chřipky. Rostlina s nezaměnitelnou chutí i vůní kromě toho, že významně posiluje imunitu, přičemž nabízí antiseptické a protizánětlivé působení, také značně přispívá k léčbě respiračních onemocnění. Už chápete důvody, které z ní dělají vhodný aktuální medikament? Jsou tu však i jiná pozitiva. A o nic méně významná…

Stres a nevolnost? To neznám!

Odborníci poukazují i na to, že nutriční profil tymiánu zachovává pohodu a harmonii v celém zažívacím ústrojí. Je to dáno tím, že redukuje choroboplodné zárodky a podporuje vyvážený střevní mikrobiom. Souběžně stimuluje činnost jater a odbourává stres. Vzhledem k tomu, s nástupem září nebýváme úplně nejoptimističtější a ještě tíhneme k těžším a tučnějším potravinám, ho můžeme skutečně ocenit. Tento poklad je spojován i s vylepšenými kognitivními funkcemi a rychlejším hojením ran, přičemž zatne tipec nespavosti, tlumí bolesti a předchází chudokrevnosti. Jak si z něj připravit tu zmíněnou tinkturu?

Elixír takřka bez práce

Není to žádná věda a výrobu zvládne opravdu každý. Tymián stačí nasekat na menší části a zalít vysokoprocentním alkoholem tak, aby byl zcela ponořený. Dobře uzavřená nádoba se pak nechá tři až čtyři týdny macerovat na temném místě. Po uplynutí stanovené doby se tinktura scedí a užívá po kapkách. Tak na zdraví, a to doslova.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat