Prostreno.cz

Dýňový olej podporuje růst vlasů

Co by to byl podzim bez dýně!? Tykev obecná, která je příbuzná s cuketami, se zpracovává do polévek, kompotů, sladké i slané kuchyně, přičemž nejčastěji se konzumuje její dužina nebo semínka. Nic proti nim, ale i dýňový olej má co nabídnout! Dejte si ho na vlasy!

Dýně jsou skvělým zdrojem betakarotenu, mezi nejběžněji využívané druhy pak patří hokaido, dýňová, špagetová, muškátová a máslová dýně. Tyhle druhy se pěstují po celém světě – kromě Antarktidy. Jedlá je dužina, ale také slupka a semínka. Právě z nich se extrahuje olej, který patří k cenným doplňkům stravy a vlastně i kosmetickým pomocníkům. Věděli jste, že podporuje růst vlasů? Holohlaví muži jsou nejlepší ukázkou toho, že tenhle přírodní zázrak funguje.

Podceňovaný prostředek z kuchyně

V jedné studii vědci rozdělili 74 mužů s mírnou plešatostí do dvou skupin. V té první akademici podávali dobrovolníkům denní dávku 400 miligramů dýňového olej, ta druhá dostávala placebo. Po 24 týdnech první skupina zaznamenala průměrný nárůst počtu vlasů o celých 40 %. Jednalo se o výrazně vyšší hodnoty než u skupiny druhé, u níž se průměrný nárůst počtu vlasů zastavil na 10 %.

Dýňový olej lze aplikovat i přímo na pokožku hlavy. Je prokázáno, že zamezuje vypadávání vlasů, chrání před škodlivými UV paprsky ze slunce, zlepšuje vzhled a texturu kůže. Dokonce přispívá i k pevnosti nehtů a jejich růstu. Pakliže ho budete užívat vnitřně, dočkáte se podpory močových funkcí, ochrany kardiovaskulárního zdraví, ale i duševní svěžesti.

Dýňový olej totiž není prospěšný pouze pro fyzické zdraví a krásu, ale může také přispět k pohodě a úlevě od stresu. Jedna malá studie poukázala na to, že skutečně může jít o doplňkovou léčbu deprese. A co dalšího umí?

Usnadňuje příznaky menopauzy

Menopauza znamená konec reprodukčních let ženy. Většina z nich tímto obdobím prochází mezi 45–55 lety a stěžuje si na nepříjemné příznaky, ke kterým patří návaly horka, zimnice, noční pocení, změny nálady, problémy se spánkem, zpomalený metabolismus, vaginální suchost či ztrátu libida. Ukázalo se, že dýňový olej v tomhle směru dost pomáhá.

V jisté studii ženy po menopauze pily dva gramy oleje každý den po dobu 12 týdnů. Na konci experimentu měly vyšší chuť na sex, nižší krevní tlak a méně časté návaly horka. Kromě toho má tenhle zázrak protizánětlivé vlastnosti a je skvělým zdrojem antioxidantů, které bojují proti poškození volnými radikály. Dýňový olej by se tak měl stát povinnou domácí výbavou každé rodiny.

Zdroje: tailormadehealth.com, mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat