Prostreno.cz

Domácími prostředky proti vysychání oční sliznice

Při práci na počítači mohou oči rychle začít vysychat a způsobovat bolest, pálení nebo zčervenání. Příčinou syndromu suchých očí jsou také kontaktní čočky. Pokud nemáte po ruce kapky do očí, pomohou vám i běžné domácí přípravky. Jak ulevit suchým očím?

První pomoc při suchých očích, které svědí a pálí, mohou být samozřejmě oční kapky. Nejlepší je se poradit při jejich výběru se svým lékařem nebo s lékárníkem v lékárně. Dobré je dát si pozor na to, aby neobsahovaly žádné konzervační látky, které by mohly oči více dráždit.

Pokud ale zrovna žádné u sebe nebo doma nemáte, můžete vyzkoušet i následující tipy, jak očím ulevit.

Tvarohové obklady

Tvaroh zmírňuje pálení a oči uklidňuje. Na zavřená víčka vleže na zádech jemně položte asi lžičku tvarohu. Obklad nechte deset minut působit a vy se mezitím uvolněte. Následně tvaroh umyjte dostatečným množstvím vody.

Čajové sáčky

Vezměte si dva sáčky černého čaje a krátce je přelijte horkou vodou. Nechte vychladnout, trochu vymačkejte a položte na zavřená víčka. To vám pomůže na typické potíže suchých očí.

Salátové okurky

I čerstvě nakrájené plátky okurky položené na víčka mohou zmenšit pálení očí. Nechte je účinkovat deset minut.

Voda

Podobný efekt jako okurky má i tento jednoduchý tip – zavřete oči a jemně ťupejte víčka čerstvou vodou. Pozor ale na vymývání očí vodou, abyste si podrážděné oči nezanesli dalšími bakteriemi.

Navíc vypijte velkou sklenici vody, tím oči zvlhčíte nepřímo také. Někdy je příčina suchých a podrážděných očí také nedostatečná konzumace tekutin.

Vlhký ručník

V zimě, kdy je vzduch vysušený topením, se mohou oči vysušovat také. Namočte čistý ručník a položte ho přes topení. Vlhkost z ručníku zlepší klima a zmírní i syndrom suchých očí.

Dívejte se do zelené

Zelená uklidňuje oči a redukuje také suchost. Bohužel nemá každý z nás k dispozici dostatečně „zelený výhled“, proto si pořiďte domů nebo do kanceláře fotku, obraz nebo plakát, který vám s citlivýma očima pomůže.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat