Prostreno.cz

Pozor na jedovaté rostliny sídlící v zahradě

Přitahují nejen zrak, ale mnohdy i k doteku – jedovaté rostliny v zahradách mohou být pro děti, dospělé a domácí mazlíčky velkým nebezpečím.

Zahrada je pro mnohé oázou pro oko i duši, ale mnohdy si pro tu krásu ani neuvědomíme, kolik nebezpečí se v těch překrásných rostlinách vlastně skrývá. Ne všechny jsou smrtelně jedovaté, ale které jisté nebezpečí skrývají, byste vědět měli.

Oměj

Oměj je v našich zahradách jedna z nejjedovatějších rostlin. Asi metr a půl vysoká rostlina s temně fialovými květy kvete od června do srpna. Stačí jen několik gramů jejího jedovatého alkaloidu acontinu a dochází k život ohrožujícím symptomům. Jed se do těla může dostat i pouhým dotykem kůží nebo sliznice.

Konvalinka

Sladká vůně konvalinek patří k jaru. Ale všechny její části jsou velmi silně jedovaté, přičemž její jed působí už na kůži. Navíc hrozí nebezpečí, že si listy spletete s medvědím česnekem.

Ocún

I ocúny jsou známé květiny, jejíž světle fialové květy se objevují na konci léta a na podzim. Celá rostlinka je ale silně jedovatá a může způsobit i smrt.

Náprstník

Tato dvouletá rostlina roste nejen v zahradách, ale i na loukách a poutá pozornost svými převážně růžovými květy. Ty mají velmi hořkou chuť, což je dobře, protože při požití může celá rostlina svým jedem přivodit smrt.

Durmanovec

Rostlina se svými nápadnými velkými květy ve tvaru trumpety je častou ozdobou našich zahrad. Přitom už malé množství jedu této rostliny na kůži může vyvolat nepříjemné symptomy od nevolností až po halucinace.

Zlatý déšť

Stálice v zahradách a parcích se žlutými květy, která nezřídka končí i ve vázách. Ovšem všechny části rostliny, semena obzvlášť, jsou silně jedovaté. Ačkoli smrtelné otravy jsou jen ojedinělé, silné zvracení je naopak velmi častým projevem otravy.

Rhododendron

Roste v zahradách, ale i parcích a volných prostranstvích a kvete zjara bílými až růžovými květy. Všechny její části jsou jedovaté – konzumace většího množství může způsobit i smrt.

Oleandr

Snad nejrozšířenější rostlina našich zahrad pěstovaná většinou v květináčích. Typické jsou její dlouhé tenké listy a barevné trsy květů od bílé až po purpurovou. Jedovaté jsou především listy, jejichž jed může způsobit změny srdeční činnosti a výjimečně i smrt.

Tulipány

Oblíbená cibulovina, která kvete na jaře, jejíž všechny části jsou jedovaté. Smrtelné nebezpečí hrozí ale při konzumaci většího množství.

Zdroj: www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-poison-plants-guide





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat