Prostreno.cz

Růže v péči o pleť

Věděli jste, že růže je již od starověku považována za královnu všech květin, a to především pro své rozmanité uplatnění v péči o pleť?

Starověcí Egypťané připravovali vývary a maceráty z růží pro výrobu kosmetiky a léčivých balzámů, a výtažky z růže dokonce přidávali také do olejů, kterými čistili a chránili svoji pokožku. Féničané, Řekové a Římané byli známí tím, že již před 5 000 lety pěstovali obrovské veřejné růžové zahrady. V 10. století (v Persii) pak byla vynalezena parní destilace, a tedy i způsob, jak získávat z růží jejich silnou intenzivní vůni ve formě esenciálních olejů. Pouhý jeden gram tohoto vzácného oleje vyžadoval pro svou výrobu dva tisíce růží, což znamenalo začátek vzestupu růží na výsluní vzácných parfémů. Jak šel čas, „kult“ růží se rozšířil po celé Evropě a Asii, přičemž růže byla klíčem k mnoha cenným očistným a kosmetickým procedurám.

Růže tehdy byly skutečně velmi cenné, a když se podíváme do dnešní doby, vlastně se toho zas tak moc nezměnilo. Můžeme dokonce říci, že i v dnešní době hodnota pravých růží roste! Obtížnost a náklady spojené s výrobou čistého růžového oleje se od jeho vynálezu příliš nezměnily. K výrobě malého množství esenciálního oleje stále potřebujete desítky tisíc růží, což má za následek také to, že je na trhu k dispozici bohužel velké množství syntetických produktů s vůní růží. S více než 300 unikátními molekulami je vůně růže nejsložitější chemickou konstitucí na světě. Skutečnou vůni růží nelze napodobit, a právě díky tomu je vůně pravé růže tak vzácná.

Díky jedinečné kombinaci antioxidantů, jako je citronellol a geraniol, čistý růžový olej ničí volné radikály a zpomaluje stárnutí. Je také klinicky prokázáno, že je protizánětlivý a antibakteriální. Růžový olej má tedy mimořádné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, zklidňuje pokožku, vyrovnává a obnovuje přirozené pH pokožky, vyhlazuje jemné linky, zarudnutí a vrásky. Díky své jemnosti je ideální pro všechny typy pleti, včetně dětské pokožky.

Zajímavost: S antivirovými a antimikrobiálními účinky růží se pojí také jedna (tak trochu úsměvná) zajímavost. Za dob starého Říma se totiž růže doporučovala jako léčivo po pokousání vzteklými psy. Použití růže na pokousání vzteklým psem možná skutečně vyvolá úsměv, ale vzhledem ke zmíněným antivirovým a antimikrobiálním účinkům nejspíše mělo i toto staré použití své opodstatnění.

Využití v kosmetice

Růžový olej

Růžový olej působí na pleť jako zklidňující balzám. Výborně hojí jizvy, strie i nejrůznější vyrážky. Pro své antibakteriální a dezinfekční účinky se používá se i při léčbě akné. Skvěle se hodí také pro zralou pleť, neboť zpevňuje pokožku a působí proti vysušování pleti a vzniku vrásek. Olejíček jemně vmasírujte konečky prstů do pokožky obličeje a opakujte pravidelně každý den.

Růžová voda

Růžová voda vyrovnává pH pokožky, čistí a tonizuje pleť. Úžasné na ní je i to, že zmírňuje zarudnutí. Pomáhá nejen při akné, otocích, ale také stahuje kapiláry a snižuje skvrnitost pleti. Je jedním z oblíbených produktů na odličování, protože je jemná k očím i pokožce. Růžová voda se dá zakoupit také v lahvičce s rozprašovačem, díky čemuž ji můžete následně používat i pro péči o vlasy. Podporuje totiž prokrvení pokožky a růst vlasů. V létě vám růžová voda v lahvičce s rozprašovačem skvěle poslouží jako osvěžující tonikum ke zklidnění a hydratování pokožky. Stačí nastříkat na pleť.

Péče proti vráskám

Kromě toho, že jsou růžové oleje a růžová voda plné antioxidantů, jsou také nabité vitamínem A a C, které mohou pomoci při stárnutí kůže. Kromě vyhlazení vrásek tyto vitaminy pomáhají redukovat vzhled stařeckých skvrn na pokožce a napomáhají produkci kolagenu. Produkty s výtažky růže oceníte také při péči o oční okolí ve formě očních krémů, kde redukují vrásky a otoky, dále hloubkově čisticí masky na pleť, hydratační tělová mléka apod. Na trhu je nepřeberné množství různých variant, stačí si jen vybrat tu správnou pro sebe. Růže zkrátka hrají důležitou roli v péči o pokožku již po tisíce let, takže lze s nadsázkou říci, že pokud se rozhodněte pro růžové opojení na své pokožce místo růží ve váze, prokážete své jí tu nejlepší péči, kterou si jen může přát, a to díky zmíněným uklidňujícím, protizánětlivým a především omlazujícím účinkům.

Zdroje: www.ausganica.com, www.skininc.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat