Prostreno.cz

Milovníci kávy si jejím pitím posilují imunitu

Ráno bez kávy není ráno. Vlastně ani odpoledne. Kolik šálků denně vypijete? A víte, že při optimální spotřebě černého zlata je vaše imunita, a pozor, i vůči koronaviru, silnější? Tak schválně, jestli pro vás má tahle informace cenu zlata!

Pořád se těší velké popularitě. Celosvětová spotřeba kávy činí celkem 1,3 kilogramu na osobu za rok (7 358 897 tun). Černé zlato kromě kofeinu obsahuje i antioxidanty a polyfenoly, které pozitivně působí na zdraví srdce, tudíž předcházejí ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvici, cukrovce, ale i onemocnění ledvin. Za ideální se přitom považují dva šálky denně. Káva také eliminuje riziko rozvoje Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, ochraňuje játra i DNA. Tedy nejen to.

Protizánětlivé vlastnosti kávy jsou legendární

Ze studie, kterou publikoval vědecký časopis Nutrients, vzešlo, že tenhle oblíbený nápoj dokonce i posiluje obranyschopnost organismu. Přišla na to skupina vědců z Lékařské fakulty Feinbergské severozápadní univerzity sídlící ve Spojených státech amerických. Akademici přitom sbírali údaje o stravování u 38 000 účastníků z britské Biobanky, což je rozsáhlá biomedicínská databáze a výzkumný zdroj, jež obsahuje podrobné genetické a zdravotní informace od půl milionu lidí z Velké Británie.

Strava jako hlavní ukazatel zdravotního stavu

Ke zmíněným stravovacím návykům vědci přidali výsledky testů na covid-19, které získali prostřednictvím britské vládní agentury Public Health England. Následně analyzovali vzorce konzumace kávy, čaje, zpracovaného masa, červeného masa a ryb bohatých na polynenasycené mastné kyseliny omega-3. Zajímali se však i o spotřebu ovoce a zeleniny.

Kolik šálků je tak akorát?

Z těchto potravin a nápojů se právě káva dostala mezi hlavní preventivní dietní faktory nemoci covid-19. Realita je taková, že při konkrétním pohledu na černé zlato akademici uvedli, že obvyklá konzumace jednoho nebo více šálků kávy denně snižuje riziko nákazy koronavirem o 10 % – v porovnání s jedinci, kteří si kafíčko dopřejí jen občas či jej vůbec nepijí.

Dobrou zprávou je i to, že káva příznivě ovlivňuje funkce mozku, konkrétně učení a paměť. Ovšem pozor, výzkumníci vypozorovali, že nic se nemá přehánět. Šest šálků denně přispívá k demenci a zmenšování celkového objemu mozku, tak si počet svých kofeinových chvilek hlídejte.

Zdroje: chartsbin.com, hopkinsmedicine.org, eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat