Prostreno.cz

Víno likviduje škodlivé bakterie v ústech

Jak zabojovat proti zubnímu plaku a ještě se vyhnout bolesti v krku? Dopřejte si víno! Ukázalo se, že představuje prevenci kazů i jiných dentálních potíží. Nečekané, viďte?

Rádi si takhle večer dáte sklenku vína? Ještě před pár lety by se na vás odborníci dívali jako na člověka, který si vědomě zvyšuje riziko mnoha nemocí. Dnes je však situace diametrálně jiná a nikdo vás za tento nápoj soudit nebude. Spíše za něj sklidíte velkou pochvalu! I když to tak možná nevypadá, s každým jeho douškem totiž zlepšujete zdraví ústní dutiny. Vítejte v realitě, kde už alkohol není metlou lidstva, ale uznávaným léčivem!

Nová doba vyvrací stará tvrzení

Ústa jsou jako vstupní dveře do celého těla, proto je důležité o ně náležitě pečovat. Věřte, nebo ne, mezi nejčastější příčiny onemocnění dásní patří i „obyčejný“ zubní plak. Ten se nejprve tváří zcela nenápadně, ale časem si vybírá svou krutou daň. Mohou za něj bakterie, které přeměňují cukry v potravě na kyseliny, jež poškozují sklovinu a podporují vznik zubních kazů. Toxiny produkované těmito bakteriemi navíc souvisejí se záněty a krvácením dásní. Takže ne, v puse tyto škodlivé zárodky nechceme, nepotřebujete ani nevítáme. Co na ně platí? Tedy kromě klasického čistění a běžných dentálních prostředků? Představte si, že právě to víno!

Tekutý detox v rytmu hroznů

Poznatky americké studie publikované v magazínu Journal of Agricultural and Food Chemistry sdělují, že organické sloučeniny obsažené v tomto alkoholickém nápoji likvidují 99,9 procenta nežádoucích zubních bakterií, jež kromě plaku způsobují i bolest v krku.

„Naše zjištění potvrzují, že umírněná konzumace vína má na lidské zdraví skutečně příznivý vliv. Jeho vysoký podíl antioxidačních polyfenolů chrání nejen před rakovinou a srdečními chorobami, představuje také jistou prevenci zubních kazů a dalších dentálních potíží. Protože víno působí jako účinné antimikrobiální činidlo, eliminuje celou řadu orálních streptokoků,“ vysvětlují autoři studie v tiskové zprávě. Na jaký archiv to dnes vidíte?

Zdroj: scotsman.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat