Prostreno.cz

Bergamot má famózní zdravotní účinky

Citronu už jste se přejedli a pomeranč vám přijde příliš obyčejný? Můžete se spřátelit s bergamotem! Ten se tak trochu vymyká všem botanickým zákonům, ale čemu to vadí. Jeho účinky jsou famózní!

Historie bergamotu je vskutku pestrá. A to nejen proto, že ho do Evropy dovezl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který ho objevil při jedné ze svých výpravných cest. Tehdy se na něj pohlíželo dosti skepticky, protože plod ve tvaru hrušky, který má velikost pomeranče, ale barvou se podobá citronu, byl pro mnohé oříškem i hříčkou přírody. Jenže jeho opojná vůně nakonec přesvědčila i ty největší pochybovače. Bergamot se tedy začal primárně pěstovat za účelem výroby kolínských vod, ovšem postupem času se ukázalo, že na něm není zajímavé jen aroma. Jak podporuje zdraví? A proč má silné slovo i v kosmetice?

Cholesterol v ukázkové lati

Již mnoho zahraničních výzkumů potvrdilo, že bergamot značně přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a normalizaci tlaku, čímž omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. A co víc – jeho konzumace spouští produkci hormonů, které usnadňují vstřebávání živin a zpracovávání cukru, což zase povzbuzuje trávení. A to zní docela slibně, nemyslíte? A nadcházející benefity zrovna tak!

Splíny jděte jinam!

Jestli něčeho během podzimu máme dostatek, pak určitě splínů a celkově špatné nálady. A kdo by se tomu divil. Slunce s hřejivými paprsky hodně šetří. Dny jsou také krátké a ke všemu sychravé. Jinými slovy – není to teď žádná hitparáda. Víte o tom své? I tohle můžete brát jako motivaci k tomu, abyste si výše zmíněný „dáreček“ sehnali. Je totiž prokázáno, že funguje jako silné přírodní antidepresivum, které ulevuje od depresí a „pročišťuje“ mysl od chmurných myšlenek. Co je na tom to nejzajímavější? V podstatě ho za tímto účelem ani nemusíte jíst. Optimismus v žilách vám podle vědců začne kolovat i díky pouhé inhalaci jeho vůně!

Silná imunita a žádné akné

Bergamot se dává do souvislosti s i nižším rizikem rakoviny a silnou imunitou. Také ustaluje hladinu krevního cukru, zatímco léčí infekce dýchacích cest, bojuje proti virům a dodává energii. Jeho složení dokáže zatnout tipec i akné, přičemž zpomaluje stárnutí pokožky. Nedali byste si kousek?

Zdroje: alternativemedicine.com, webmd.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat