Prostreno.cz

Tyhle Vánoce věnujte sobě. Poradíme vám, jak na to

Týdny (někdy dny) před Vánocemi nakupujete dárky, uklízíte, pečete, vaříte, smažíte… a tím posledním, na koho si v tom spěchu vzpomenete, jste vy sama. Zkuste letošní svátky prožít jinak!

Jistě, z toho předvánočního shonu se nejspíš úplně nevyvlíknete (protože upřímně – někdo to všechno udělat nakonec musí, že…), ale soustřeďte se sama na sebe během svátků. To už je ten největší zmatek za vámi a vy můžete těch několik klidných dní věnovat převážně sobě a svému odpočinku. Jak? Poradíme vám!

1. Žádné návštěvy a večírky

Samozřejmě, z návštěvy nejbližších příbuzných se jen tak nevymluvíte, ale opravdu není nutné, abyste s celou rodinou sjezdili půlku republiky a navštívili každého strýčka či tetičku z pátého kolena, které máte. Prostě tahle společenská setkání omezte na minimum. A platí to i opačně – nemusíte to být zase vy, kdo doma pořádá velkou rodinnou sešlost. Přenechte tuhle výsadu letos jinému členu příbuzenstva.

2. Den jen pro sebe

S rodinou je to sice těžší, ale zkuste jeden den mezi svátky věnovat sobě a pořádně se rozmatlit. Nic nedělejte, respektive dělejte to, co máte ráda. Koukejte na televizi, čtěte si oblíbenou knížku, dopřejte si horkou vanu, požádejte partnera o masáž zad, zkrátka hoďte všechen shon za hlavu a pořádně relaxujte!

3. Pohyb je dobrý

Nezapomínejte o svátcích na pohyb, tedy ne ten, jemuž se věnujete při uklízení, ale spíše ten spojený s nějakou sportovní aktivitou. I kdyby to znamenalo, že se každý volný den půjdete na hodinku projít, stačí to. Nejenže spálíte všechny kalorie, které do sebe o Vánocích dostáváme tak nějak „nad plán“, ale ještě si odpočinete a pročistíte hlavu.

4. Svěřte se papíru

Vánoce a konec roku jsou obdobím, kdy bilancujeme. Hodnotíme, co se nám povedlo a co ne, vzpomínáme na blízké, kteří už s námi nejsou, zkrátka i takové nepříliš odlehčené myšlenky k vánočním svátkům patří. Zkuste si je utřídit pomocí pera a papíru – pročistíte si hlavu, budete se cítit lépe. Rozhodně nezapomeňte zapsat, jaké radostné události vás letos potkaly a za co jste vděčná!

5. Hlídejte si jídlo… opravdu

Vánoce jsou, co se jídla týče, snad nejnáročnějším obdobím roku. Něco k zakousnutí se na nás valí prakticky odevšad a odolat bývá hodně nesnadné. Nemusíte si nic přímo odpírat, jen si hlídejte množství všech těch dobrůtek, co na vás číhají. Nepřejídejte se, stejně ze sebe nakonec nebudete mít dobrý pocit, nehledě na to, jak moc vám chutnalo. Zkrátka se letos při všech těch gastronomických orgiích hlídejte.

6. Pomozte někomu

Jak potěšit sebe a zároveň ještě udělat radost druhému? Pomáhejte! Darujte třeba své nepotřebné oblečení, podívejte se, zda místní útulek pro opuštěná zvířata nepotřebuje pomoct přes svátky třeba s krmením, koukněte, jestli nějaká organizace starajícící se o seniory či nemohoucí lidi nehledá dobrovolníky.

7. Vyrazte do přírody

I kdybyste měla jen vyjet za město nebo do nejbližšího parku, udělejte to! V zimě je příroda v klidu, když je zasněžená, je krásná, a dodá vám spoustu energie. V tichu lesa klidně můžete přemýšlet o všem možném. Všechny stresy a problémy se v přírodě nezdají tak hrozné, jak se třeba jeví jinde.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat