Prostreno.cz

Červené potraviny jsou dobré pro srdce i imunitu

Pro jednoho je červená barvou lásky a vášně, jiný ji vnímá spíše jako výstražné znamení. V každém případě ale podporuje zdraví takovým způsobem, že je hřích si ji nedat na talíř!

Máte pocit, že když jste v obchodě, vidíte v sekci čerstvých produktů doslova rudě? Ale to je přece dobrá zpráva, tedy především pro vaše zdraví. Rajčata, granátová i „obyčejná“ jablka, řepa, rebarbora, cibule, zelí, maliny i brusinky, stejně jako další takto zbarvené potraviny mají něco společného – vysoký podíl lykopenu. A ten je něco jako svatý grál skvělé kondice! Proč ho vaše tělo nikdy nebude mít dost?

Seznamte se s tím, co potřebujete

Lykopen je ve vědecké profesi jedním z nejuznávanějších antioxidantů, protože je velice schopný v boji proti všem druhům rakoviny. Vůbec nejlepší „výkony“ prý podává, jde-li o prevenci onkologického onemocnění kůže, plic, tlustého střeva, ňader a prostaty. Už tohle by mu v jídelníčku mělo udělat čestné místo a prostor, nicméně toto rostlinné barvivo sklízí jeden úspěch za druhým i v jiných oblastech.

Zdravé srdce, co bije jako zvon

Potraviny, které se obsahem zmíněné sloučeniny mohou pochlubit, jsou úžasnou „medicínou“ pro srdce. Vědci již mnohokrát poukázali na to, že přispívají k normalizaci tlaku a regulaci cholesterolu, čímž pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob nepopiratelně omezují.

Projezte se k silnější obranyschopnosti

Uctívaný lykopen má i další zajímavé vedlejší účinky, kterým se jistě bránit nebudete. Významně totiž posiluje imunitní systém – a zvláště v přátelské spolupráci s vitaminem C. Budete-li ho tedy konzumovat pravidelně, máte zajištěnou vyšší ochranu před infekcemi, virózami, chřipkou a nachlazením.

Mladistvá vizáž, kterou vám budou závidět

Jmenovaný antioxidant boduje i tehdy, když přijde řeč na zpomalení stárnutí. Jeho hlavní funkcí je totiž oprava poškozených kožních buněk, stejně jako podpora tvorby omlazujícího kolagenu. Čím častěji si na něj při stravování vzpomenete, tím mladistvěji podle odborníků můžete vypadat.

Zdroje: healthdigezt.com, healthline.com, webmd.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat