Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací máty

Máta je sice nesmírně zdravá, ovšem příliš si nerozumí s některými užívanými léky. A co všechno se může stát, když to s jejím množstvím trochu přeženete?

Snad není kniha zaměřená na bylinky, která by neobsahovala informace o mátě peprné. První zmínky o této stálici léčivých rostlin bychom nalezli už v řecké mytologii, takže rozhodně nejde o žádného nováčka. Na jaké neduhy je jako stvořená a kdy její konzumace může napáchat víc škody než užitku?

Prostředek na rýmu i dobré trávení

Máta, a to i ve formě oleje, se využívá třeba při dlouhodobém onemocnění tlustého střeva, které způsobuje bolesti žaludku. Obecně je ale doporučována při jakýchkoli poruchách trávení, stejně jako při proleženinách, mírných bolestech hlavy a migréně. Tato „větrová“ fešanda rovněž snižuje úzkosti, zlepšuje zdraví ústní dutiny, zprůchodňuje ucpané dýchací cesty, urychluje látkovou výměnu a zmírňuje napětí svalstva. Navíc zastavuje krvácení, posiluje nervový systém a vykazuje mírné afrodiziakální účinky. I její kosmetické výhody mají hodně široký potenciál!

Dar pro krásu, který pronikavě voní

Tenhle aromatický poklad osvěžuje kromě zdraví také vzhled. Jeho vnější použití tonizuje kůži, přičemž čistí a zmenšuje rozšířené póry. Oceňován je i při akné, nadměrném pocení a podrážděné pleti. Uplatní se také při vyrážkách a úpalech. I vlasům má hodně co nabídnout, neboť mátové oplachy revitalizují škody napáchané chemickými přípravky, zatímco blahodárně ošetřují pokožku hlavy, stimulují prokrvení a urychlují růst kštice. Suma sumárum je zmíněná rostlinka takovým malým všestranným zázrakem. Ovšem pozor, jistá rizika jsou tu také. Jen se o nich tolik nemluví…

Opatrnosti není nikdy dost

Odborníci zastávají názor, že je perorální podávání máty sice bezpečné, nicméně obvykle se nedoporučuje užívat ji více než osm týdnů. Její nadměrná konzumace bývá spojována s jistými nežádoucími vedlejšími účinky, kupříkladu pálením žáhy, suchostí v ústech, nevolností a zvracením. Rovněž je prokázáno, že si máta příliš nerozumí s imunosupresivními léky a medikamenty na alergii. V těchto případech je vždy dobré poradit se s lékařem, zda vám taková kombinace nemůže spíše uškodit.

Zdroje: webmd.com, medicalnewstoday.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat