Prostreno.cz

S léčbou křečových žil pomáhá i olivový olej

Vzpomenete si na olivový olej jenom při přípravě studené kuchyně? Velká chyba. Dost možná vás tahle ingredience zbaví křečových žil. Zkusíte její schopnosti na vlastní kůži?

Křečové žíly neboli varixy jsou vnímány spíše jako estetický problém, ovšem mohou být i důsledkem závažnějších onemocnění. Proč vůbec vznikají a čí je to vina? Varixy jsou hlubší problém.

Když cévy nefungují, jak mají

Lidově nazývané městky se objevují ve chvíli, kdy je narušen celý systém dolních končetin. Chlopně nedokážou udržet jednosměrné proudění krve, proto ve spojovacích žilách dochází k jejímu hromadění a přelévání. Na takovou zátěž nejsou žilní stěny stavěné, takže se rychle poškodí, což poskytne příhodné podmínky pro rozvoj zánětů i „křečáků“. Druhou možností vzniku varixů je hluboká žilní trombóza. Tím to ovšem ještě nekončí.

Pohlaví jako prokletí?

Co se týká dalších rizikových faktorů, lékaři zmiňují především přibývající věk, rodinnou anamnézu, nadváhu, obezitu a sedavý způsob života. Rovněž upozorňují na to, že ke křečovým žilám bývají náchylnější ženy, a to kvůli hormonálním změnám během těhotenství a menopauzy. I pohlaví tu tedy sehrává nemalou roli! Jak tuto neblahou situaci ale řešit? Prvním náznakem bývá už to, že vás večer nohy podivně bolí a otékají. Aby se to celé nezvrtlo v těžko léčitelný problém, je třeba zaujmout rychlé preventivní stanovisko. Pomoc nabízí kupodivu i olivový olej, který je považován za jeden z nejlepších a nejúčinnějších přírodních prostředků.

Dobro nejen na talíři

Tato mastná kapalina totiž zlepšuje krevní oběh i funkce žilních chlopní, přičemž tlumí bolesti, povzbuzuje detoxikaci a zprostředkovává užitečné omega-3 mastné kyseliny. Bodem navíc je pak to, že se dobře vstřebává do pokožky a působí jako velmi silný antioxidant. Zároveň poskytuje cenné vitaminy, jež k prevenci i léčbě hodně přispívají. Jak s tímto vychvalovaným ochucovadlem zacházet v praxi?

Kdo maže, ten jede

Není to žádná věda. Olivový olej stačí mírně rozehřát, celá masážní kúra pak bude mnohem příjemnější. Jakmile ho krouživými pohyby vetřete do dolních končetin, necháte ho působit celou noc. Ráno si nohy umyjte studenou vodou. A to je vše! Klíčem k maximální efektivnosti je pochopitelně pravidelná aplikace, v ideálním případě každý den. Budete další, kdo se sveze na léčivé olivové vlně?

Zdroje: fabiosa.com, casaponsusa.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat