Prostreno.cz

Mírná konzumace alkoholu může zefektivnit očkování

Máte chuť na sklenku piva nebo vína? No tak si ji dejte. A bez výčitek! Možná si tím zlepšíte imunitu. A pokud vás čeká nějaké očkování, můžete se prý dočkat jeho lepší účinnosti.

Alkohol? Tak o něm se teď mluví docela dost. Ovšem v docela jiné souvislosti, než si asi myslíte. Podle nejnovějších zjištění může pozitivně ovlivnit imunitu a zefektivnit očkování. Vzhledem k faktu, že vakcíny proti covidu jsou asi nejskloňovanějším tématem současnosti, jde o vskutku zásadní objev. Nebo ne?

Překvapení, které budí rozruch

Kdekdo si sklenku „metly lidstva“ takhle při večerním odpočinku dopřeje s opravdovou chutí. Koneckonců, proč vlastně ne. Doby, kdy se o alkoholu v lékařské profesi neříkalo nic dobrého, jsou dávno pryč. Teď je jeho střídmá konzumace spojována třeba s podporou dentálního zdraví, vylepšenou pamětí i regulací škodlivého cholesterolu. Se zajímavými benefity jdou ještě dál výzkumní pracovníci z Kalifornské univerzity, kteří se na základě své studie domnívají, že umírněná spotřeba posiluje obranyschopnost a zvyšuje účinnost očkování. Je fakt, že celý výzkum byl proveden na primátech, nikoli na lidech. A šlo v něm o vakcíny proti neštovicím, nicméně i tak si od něj vědci hodně slibují.

„Tato překvapivá zjištění potvrzují, že když se alkohol pije s mírou, má na odolnost těla skutečně příznivé účinky. Naše monitorované opice, které jsme sledovali 14 měsíců, díky němu na podané očkování reagovaly úplně jinak, což jsme vůbec nečekali,“ odhaluje zákoutí studie jeho spoluautorka a profesorka molekulární biologie Ilhem Messaoudi. Dáte si dneska drink? Pokud ano, nezapomeňte nalít i své drahé polovičce. Možná se tím vyhnete rozchodu! A ne, není to další vtip ani pokus o černý humor.

Zlato, otevři ten archiv!

Americký průzkum uveřejněný v magazínu Journals of Gerontology také boří hranice. Navzdory všeobecnému přesvědčení z něj vyplývá, že páry, které společně konzumují alkohol, bývají stabilnější, harmoničtější a obecně spokojenější. Tedy alespoň v porovnání s těmi, v nichž popíjí vždy jen jeden a druhý abstinuje. Taky zajímavost, že?

Zdroje: medicalnewstoday.com, fastcompany.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6776428/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat