Prostreno.cz

Nadměrná konzumace bylinek a koření může organismu ublížit

Že s hřebíčkem, kurkumou, česnekem ani zázvorem nijak nešetříte? Možná byste měli. I těmito jinak zdravými poklady se totiž můžete předávkovat. A pak o nepříjemné trable není nouze!

Nejrůznější ochucovadla se při vaření používají již od nepaměti. Někdo preferuje byliny, jiný nedá dopustit spíše na koření. I když jsou tyto přísady spojovány s obrovskými zdravotními výhodami, je třeba dbát na jejich konzumované množství. Které přesně jsou ve větší míře škodlivé?

S kurkumou to nepřehánějte

Kurkuma neboli indický šafrán je základem indické stravy. V tradiční lidové medicíně se pak využívá při zánětech, infekcích, depresích i respiračních potížích. Jenže! Pokud si dáte více než dvě čajové lžičky denně, může vám být po této ingredienci poněkud ouvej. Oxaláty, které obsahuje, zvyšují riziko ledvinových kamenů. Kurkumin, jež tomuto koření propůjčuje žlutou barvu, zase ve vyšších dávkách způsobuje nevolnost, přičemž omezuje vstřebávání železa.

I zázvor má temnou stránku

Jistě jste za svůj život slyšeli už nesčetněkrát, že snad není neduha, se kterou by si mocný zázvor neporadil. Ano, v podstatě je to pravda, nicméně platí to pouze v případě, že nepřekročíte denní doporučený „příděl“, který se pohybuje okolo čtyř gramů. Pak byste se místo prospěšných pozitiv mohli dočkat spíše pálení žáhy a žaludečních křečí.

Česnek se dokáže vymstít

Že česneku není nikdy dost? Jak se to vezme. Problémem je enzym zvaný alináza, s jehož větším množstvím si tělo neumí poradit. Zpravidla reaguje svědivými kožními vyrážkami a zvracením. Organismu neudělá dobře ani nadbytek alicinu, který se dává do souvislosti s toxickým poškozením jater. Česnek má vliv i na ředění krve, proto by se neměl pojídat před plánovaným chirurgickým zákrokem.

Pozor si dejte i na hřebíček

Svého času měl hřebíček srovnatelnou hodnotu se zlatem. I on je nabitý léčivými schopnostmi, které ulevují od mnoha nepříjemných komplikací. Věděli jste ale, že je ve větších „porcích“ toxický, a to kvůli obsaženému eugenolu? Když pozřete nějakých pět kousků, nic se nestane, ale od dalších by vás už nejeden lékař nejspíš odrazoval.

Zdroje: yahoo.com, webmd.com, nih.gov






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat