Prostreno.cz

Pomelo posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí

Říká se mu šedok, ale jinak je to pomelo, tedy stálezelený strom a stejnojmenný velký citrusový plod. Pokud jídlo považujete zároveň i za lék, rozhodně ho v obchodě neobcházejte. Nejen v zimě oceníte jeho magickou sílu!

S pěstováním pomela je to tak trochu komplikovanější. Obvykle trvá celých osm let, než strom vyroste a může začít plodit ovoce. Chuťově připomíná grapefruit, odmyslete si však tu nahořklost. Co se týče nutričního profilu, tak ten je velmi pestrý. Pomelo patří k dobrým zdrojům vitaminu C, vitaminu B6, železa, vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, sodíku a dalších živin. Mezi jeho největší esa patří tyhle báječné účinky!

Posiluje imunitu

Vitamin C působí jako antioxidant, který zvyšuje aktivitu bílých krvinek a napadá volné radikály, jež mohou poškodit tělesné orgány. Céčko také pomáhá bojovat s infekcemi, které vedou k nachlazení, kašli, horečkám, mikrobiálním, virovým a bakteriálním infekcím. Díky každému kousku pomela tak dochází k posilování imunitního systému.

Zpomaluje stárnutí kůže

Pomelo je bohatým zdrojem antioxidantů, jako je naringenin a naringin, jež se běžně v citrusových plodech vyskytují. Obsahuje také další flavonoid známý jako lykopen. Ten zlepšuje funkci dýchací soustavy, zpomaluje stárnutí kůže a chrání ji proti UV záření, zároveň snižuje riziko osteoporózy a zlomenin. Předpokládá se, že vysoké hladiny vitaminu B1, zinku a dalších základních živin podporují zdraví vlasů a pomáhají předcházet lupům. K potvrzení této skutečnosti je však zapotřebí více vědeckých výzkumů.

Pomáhá při trávení

Většina ovoce obsahuje vysoké množství vlákniny a pomelo v tomhle směru není výjimkou. Dostatek vlákniny napomáhá trávení, ulevuje od zácpy a průjmů, podporuje plynulý pohyb v trávicím traktu a stimuluje sekreci trávicích a žaludečních šťáv. Dobrou zprávou je i to, že protein a vláknina vám pomohou cítit se sytí po delší dobu.

Reguluje krevní tlak

Pomelo je velmi dobrým zdrojem draslíku. Draslík je vazodilatátor, což znamená, že uvolňuje napětí v cévách, zvyšuje krevní oběh a okysličení v orgánech. Pomelo, v překladu řečeno, pečuje o srdce, předchází infarktům, mrtvicím a kornatění tepen.

Urychluje hojení ran

Vědci již v minulosti prokázali, že vysoký obsah vitaminu C pomáhá nahradit mrtvou tkáň tou zdravou a podporuje hojení ran. V pomelu je céčka požehnaně, proto počítejte i s tvorbou kolagenu a pružnější pokožkou.

Zdroje: wikipedia.org, organicfacts.net, webmd.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat