Prostreno.cz

V zimních měsících se nevyplatí vzdát se okurky

Na plátky, kostičky, jako šťáva. Okurky se v zimních měsících nevzdávejte, prospívá zdraví a působí proti oxidačnímu stresu! Je moudré ji loupat?

Plodové ovoce, jako je například cuketa, dýně, rajče, lilek nebo okurka, je předmětem sporu. Tyhle laskominy rostou z květů a obsahují semena, takže jsou technicky a botanicky ovocem, nikoli zeleninou, což ne každý akceptuje. Konkrétně poslední jmenovaný dar přírody, okurky, bývá jednou z nejvíce podceňovaných surovin. Okurky hydratují organismus (obsahuje až 95 procent vody) a existuje mnoho důvodů, proč si jich i v zimě všímat, kupříkladu v salátech, smoothies nebo šťávách.

Snižují krevní tlak

Konzumace okurek podporuje rozšíření krevních cév (vazodilataci), což může pomoci v boji proti hypertenzi. Studie z roku 2017 odhalila, že pití okurkové šťávy po dobu 12 dnů snížilo krevní tlak u starších dospělých. Podle lékařů jsou tak okurky vynikající volbou, a to i proto, že obsahují hořčík a draslík, minerály, které podporují vylučování sodíku močí a mají tedy do snižování krevního tlaku také co říct.

Kontrolují hladinu cukru v krvi

Dávno se ví, že nízkosacharidové diety kontrolují hladinu cukru v krvi, což představuje menší poškození krevních cév a nervů, které ovládají srdce. Není překvapením, že do takového jídelníčku s ozdravnými účinky patří právě i okurka, která je v tomto směru přínosem. Nikdy ji neloupejte, slupka je plná důležitých živin a vlákniny. Podle vědců dokonce eliminuje riziko vzniku cukrovky.

Pohlcují škodlivé volné radikály

Studie ukazují, že okurky, bez ohledu na to, jestli jsou pro vás ovocem nebo zeleninou, díky svým antioxidačním vlastnostem pohlcují škodlivé volné radikály a bojují proti oxidačnímu stresu.

Bojují s aterosklerózou

Rostlinné sloučeniny cucurbitaciny, které jsou v okurkách k mání, zároveň představují přirozenou terapii pro boj s aterosklerózou, nebezpečným usazováním tukové hmoty na stěnách tepen. V rámci novoroční redukční diety a zdravějšího jídelníčku okurky důkladně omyjte a rozmixujte s vodou v poměru 1 : 2. Pokud chcete, můžete přidat šťávu z citronu nebo limetky. Sceďte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci.

Okurková šťáva skvěle doplní váš pitný režim a dodá tělu mnoho důležitých živin. Je-li na vás v zimě moc studená, chvíli ji ponechte při pokojové teplotě, popřípadě do ní nasypejte koření s prohřívajícími účinky. Hodí se třeba černý pepř.

Zdroje: eatthis.com, healthshots.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat