Prostreno.cz

Sýr a pivo znali lidé už před třemi tisíci lety

Chuťové buňky našich předků znaly i jiné věci než jen proso, ovoce a ořechy – jak jsme se domnívali původně. Výzkum ukázal, že před třemi tisíci lety lidé v horách jedli také modrý sýr, černý pudink a zapíjeli to pivem.

Již před 2700 lety lidé v Evropě pili pivo a jedlý modrý sýr. Díky fekálnímu vzorku z rakouského solného dolu Hallstatt byli vědci schopni dokázat, že stravovací návyky v době železné byly mnohem komplexnější, než se dříve myslelo. Je to nejstarší důkaz na světě, že lidé jedli i něco jiného.

Potraviny jako jsou sýr a pivo jsou výsledkem fermentace. Až dosud bylo z historických spisů známé pouze to, že například mléko fermentovali ve starém Egyptě. Na základě zbytků v kamenné nádobě bylo možné dokázat, že nejstarší pivo na světě uvařili ba Blízkém východě před 13 tisíci lety. Kdy k výrobě sýra a vaření piva došlo v Evropě, nebylo ještě objasněno.

Jídelníček horalů

„Obzvlášť vzrušující je, že na základě našich analýz máme jasné důkazy, že tyto specifické varianty kvasinek nebyly použity náhodou, ale že byly vyšlechtěné a použité speciálně pro výrobu piva,“ říká mikrobiolog Frank Maixner z bolzanského výzkumného centra Eurac Research. Spolu s vědci z Přírodovědného muzea ve Vídni objevil ve vzorku z doby železné dva druhy hub: penicillium roqueforti a saccharomyces cerevisiae. Ty se používají k fermentaci modrého sýra a piva.

Fekální vzorek také poskytuje vhled do toho, jak horníci v Evropě před více než 3000 lety jedli. Jejich strava zahrnovala obiloviny bohaté na sacharidy, jako je proso a ječmen, ale také ovoce, ořechy a živočišné potraviny. Jedli také pokrm skládající se převážně z hovězí krve, pravděpodobně černý pudink.

Zdroj: life line, researchgate.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat