Prostreno.cz

Kuchyně bývá nejtoxičtějším místem v domácnosti

Tam, kde se připravuje jídlo, by mělo být čisto a hlavně bezpečno. Používáte komerční čističe na trouby, plastová prkénka a alobal? Kvůli tomu jste možná v ohrožení!

Jaká by měla kuchyň vlastně být, aby se v ní člověk cítil dobře? Základem jsou asi čisté pracovní plochy, uspořádané prostory, funkční spotřebiče a dostatek světla. Tohle všechno máte, proto se vám vaří jedna radost? Tak jistě, kuchyň je přece srdcem domova. Ale může být také místem s velkým toxickým zatížením. Proč je to možná i váš případ?

Používáte čističe na trouby a sporáky

Mnoho čisticích prostředků určených pro trouby, sporáky a odpady obsahuje hydroxid sodný, jemuž se zjednodušeně říká louh. „Tyto úklidové přípravky jsou většinou vybaveny rozprašovačem, což znamená, že když s nimi manipulujete, vdechujete je přímo do plic,“ neříká nám nic nového Rick Sachleben, což je vědec působící ve společnosti American Chemical Society, která se zabývá průzkumy v oblasti chemie. „Inhalace hydroxidu sodného může způsobit dlouho přetrvávající bolest v krku, do souvislosti se dává i se zvýšeným rizikem rakoviny, migrénou, poruchami reprodukce, hormonální nerovnováhou, alergií a astmatem,“ dodává zmíněný odborník. Co další hrozba?

Oblíbili jste si plastová prkénka

To plastové prkénko, které vám dělá pomocníka už pěkných pár měsíců či let, vykazuje jisté známky opotřebení. Vy ho ale přesto odmítáte vyhodit, protože svou funkci přece plní. Tak proč se ho zbavovat? „V časem vytvořené síti prasklin se hromadí tisíce bakterií, které mohou krájené potraviny doslova otrávit. Problémem jsou i uvolňující se plastové částice, neboť samozřejmě putují přímo do jídla,“ varuje výše jmenovaný expert.

Přicházíte do kontaktu s alobalem

Hliníková fólie, která byla světu poprvé představena počátkem roku 1900, je jednou ze základních gastronomických potřeb. Vědec Rick Sachleben však upozorňuje na to, že neurotoxická povaha alobalu má negativní vliv na mozkové funkce, přičemž urychluje proces odvápnění kostí a vyvolává nevolnost. Nejde tedy vůbec o bezpečného kulinářského parťáka!

Zdroje: besthealthmag.ca, theconversation.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat