Prostreno.cz

Bramborové chipsy způsobují záněty a otoky

Dáváte si u televize zcela běžně smažené brambůrky? Pak se nedivte, že máte vysoký krevní tlak nebo oteklé nohy. Co dalšího vám hrozí?

Spotřeba smažených bramborových lupínků prudce stoupá, což lékařům i výživovým poradců dělá pořádné vrásky. Ze statistik vyplývá, že každý Čech sní průměrně 16 balení za 12 měsíců. To je sice poměrně dost, ovšem třeba oproti Americe si ještě pořád můžeme „pískat“. Tam tuto potravinu totiž konzumuje 85 procent obyvatel, přičemž za ni utratí v přepočtu sedm miliard korun ročně, jak prokázal průzkum mezinárodní obchodní společnosti Statista. Proč je to špatně?

Nadváha jako normální jev

Bramborové chipsy zaujímají na seznamu věcí, ze kterých člověk zaručeně přibere na váze, první místo. Tedy alespoň podle amerických vědců a jejich studie, o které informuje magazín The New England Journal of Medicine. V ohrožení kvůli nim ale nejsou jen tělesné křivky, i zdraví je ve velkém nebezpečí!

„Většina lidí si toto tučné a smažené jídlo dopřává pravidelně, a to v nadměrném množství. Obsažená přebytečná sůl jim pak způsobuje nejen arteriální hypertenzi, ale i zadržování vody v těle a otoky končetin,“ nebere si servítky americká lékařka Liz Lehman s tím, že jíst více než 18 kusů smažených plátků denně je zkrátka příliš. To stejné si myslí i další odbornice.

Záněty najdete v pytlíku!

„Chipsy jsou vyrobené hlavně z rafinovaných olejů a sacharidů, které jsou vysoce zánětlivé. Jejich častá konzumace se spojuje s chronickými záněty, bolestivostí pohybového aparátu, mozkovou mlhou i zvýšeným rizikem rakoviny,“ vyjmenovává americká registrovaná dietoložka Trista Best. Ta upozorňuje na to, že mezi další „vedlejší účinky“ takto zpracovaných brambor patří i migrény, problémy se spánkem, zhoršená funkce ledvin a suchost pokožky, která podporuje tvorbu vrásek. Dokážete si je odepřít? Lehké to asi nebude…

„Když sníte jeden sáček chipsů, je to zhruba stejné, jako byste vypili pět litrů kuchyňského oleje. Tato potravina má také svůj vlastní mechanismus, kterým působí na chuťové pohárky a vysílá signály do mozku, čímž vyvolává touhu nebo dokonce závislost,“ upozorňuje americký nutriční terapeut a autor knih o dietním stravování Michael Moss.

Zdroje: yahoo.com, eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat