Prostreno.cz

Zlatou střední cestu ve stravování poskytuje flexitariánství

Vegetariánský nebo veganský životní styl je v současnosti velmi populární, může ale omezovat v každodenním životě. Flexitariánství nabízí zlatou střední cestu – jste vegetarián, ale úplně se masa vzdávat nemusíte. Jak to funguje?

Můžeme vlastně říci, že flexitariáni jsou vegetariáni na částečný úvazek. Konzumují sice převážně rostlinné potraviny, ale na stole se objevují i živočišné výrobky nejvyšší kvality. Ve flexitariánské stravě se klade důraz právě na kvalitu potravin, zachování zdrojů a uvědomělý životní styl. Jak často budete maso konzumovat, záleží čistě jenom na vašem rozhodnutí.

Co je flexitariánství

Původ slova pochází z angličtiny – je to složenina slov flexibilní a vegetariánský, což znamená flexibilní vegetariáni. Flexitariáni neboli vegetariáni na částečný úvazek se stravují převážně vegetariánským způsobem. Ale konzumují také kvalitní, ekologicky vyráběné masné výrobky. Cílem flexitariánství je vědomě snížit spotřebu masa, ale ne ji úplně zakázat. Prvořadá je tak kvalita potravin a dobré životní podmínky zvířat.

Jak často jíst maso

Středem pozornosti flexitariánské stravy jsou rostlinné potraviny, jako je ovoce, zelenina, luštěnina, celozrnné výrobky a ořechy. Maso a ryby sice jedí vědomě, ale ne pravidelně. Živočišné produkty jako je vejce, mléko, sýr a med jsou součástí flexitariánské stravy také. Neexistuje žádná přesná instrukce, jak často jíst maso a živočišné výrobky, důležité je vědomé zacházení s masem a masnými výrobky.

Výhody flexitariánství

Studie prokázaly, že nižší spotřeba masa má pozitivní vliv na naše tělo. Především nízká spotřeba červeného masa přináší mnoho výhod – minimalizuje riziko závažných onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina tlustého střeva, vysoký krevní tlak nebo cukrovka. Flexitariáni jedí málo živočišných tuků a vyvažují je čerstvým ovocem a zeleninou.

Flexitariánství se zaměřuje na uvědomělý životní styl, ochranu životního prostředí a zachování zdrojů. Flexitariáni se spoléhají na přírodní potraviny a udržitelný životná styl.

Zdroj: eatbetter,https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-flexitarian-diet, https://www.healthline.com/nutrition/flexitarian-diet-guide





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat