Prostreno.cz

Citrony mohou snížit příjem sodíku

Masné a rybí výrobky, některé sýry, kupříkladu ty tavené a plísňové, nebo taky slané oříšky, bramborové lupínky, chléb či dehydrované polévky. Sodík je prostě všude! Snižte jeho množství aspoň při vaření, vašemu tělu hned bude lépe. Vždyť sůl se dá směle nahradit plodem citronovníku!

Nadbytek sodíku zvyšuje krevní tlak a zadržuje přebytečnou tekutinu v těle, což vytváří další zátěž pro srdce. Globálně vzato, příliš mnoho sodíku násobí riziko mrtvice, srdečního selhání, osteoporózy, rakoviny žaludku a onemocnění ledvin. Průměrný člověk však spotřebuje téměř dvojnásobek doporučeného množství tohoto minerálu, takže lékaři i výzkumníci bijí na poplach a zajímají se o to, jak příjem sodíku, který na sebe v těle váže vodu, eliminovat. Ukazuje se, že jedno populární kyselé ovoce je dobrou volbou.

Původ nejistý, účinky báječné

Nedávný výzkum mistrů kuchařů z Johnson & Wales University odhalil, že citrony, jejichž původ je opředen nejasnostmi, lze použít ke snížení soli v receptech až o 75 %. Studie zkoumala použití citronové šťávy a kůry u masa, polévek i salátů. Účastníci studie pak pokrmy ochutnávali ve dvou variantách. Tou první byla „klasická“ verze s obvyklým množstvím soli, druhá možnost nabízela jídlo ochucené především citronem. Soli bylo jen minimum. Jak to celé dopadlo?

Zúčastnění konstatovali, že v receptech s citronovou infuzí bylo více chuti. Nikdo neměl potřebu si pokrm přisolovat. Ostatně, můžete to zkusit i vy. Stačí se řídit základním pravidlem. Citronovou kůru k surovinám přidávejte před nebo během vaření, šťávu naopak až po vaření. Jídlo je pak chutnější, potraviny si udržují barvu i strukturu. Navíc se dočkáte i několika dalších výhod.

Mladší a zdravější

Podle studie z roku 2012 flavonoidy v citrusových plodech mohou pomoci snížit riziko ischemické mozkové příhody u žen. Navíc platí, že citrony a citronová šťáva patří k vynikajícím zdrojům antioxidačního vitaminu C. Antioxidanty zabraňují oxidačnímu poškození buněk, které může vést k rakovině.

Céčko také hraje zásadní roli při tvorbě kolagenu a zmírnění předčasného stárnutí, jemuž přispívá sluneční záření a znečištěné životní prostředí. Astmatikům se hodí i informace, že lidé, kteří přijímají vitamin C a další živiny z citronu, udávají, že mají méně astmatických záchvatů. Ty teď momentálně v zimních měsících mohou být vinou mrazu a střídání teplot častější. Takže, klobouk dolů, citrony!

Zdroje: fruitsandveggies.org, livescience.com, medicalnewstoday.com, jwu-edu






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat