Prostreno.cz

Rizoto s hlívou ústřičnou pro dobrou imunitu

Letošní zimu je náš imunitní systém podrobován tvrdému zkouškovému období, co si budeme povídat. Střídavé počasí, výkyvy teplot, ale i zvýšená míra stresu po Novém roce – to všechno může přispívat k únavě a snížení funkce imunitního systému, proto je dobré mu pomáhat a dodávat tělu potřebné látky.

Hlíva ústřičná je houba, které se připisují až přímo zázračné účinky! Obsahuje totiž látky, které posilují imunitu a velmi příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi. Mimo jiné má také protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky.

Pokud jste tedy unavení po celém dni v práci, nebo jste na procházce promrzli až do morku kostí a chcete se něčím zahřát, vyzkoušejte tento jednoduchý recept „do jednoho hrnce“, který máte hotov do 30 minut. 

Rizoto s hlívou ústřičnou

Suroviny

200 g rýže (kulatozrnná, arborio)

250 g hlívy ústřičné

100 g čerstvého baby špenátu (případně mražených listů)

500 ml zeleninového vývaru

100 ml bílého vína

2 šalotky (nebo menší cibule)

2 lžíce ghí

75 g parmazánu

sůl a pepř

Postup

1 V hrnci rozpusťte ghí a lehce osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku.

2 Přidejte na kousky nakrájenou hlívu a špenát, a za stálého míchání chvíli restujte. Poté přidejte rýži, důkladně promíchejte, zalijte vínem a nechejte chvíli za občasného míchání povařit. Jakmile se víno absorbuje (odpaří), podlijte rýži zeleninovým vývarem (nebo vodou, pokud vývar nemáte k dispozici), přikryjte poklicí a nechejte mírně vařit a probublávat cca 15–20minut.

3 Po uvaření dobře promíchejte, aby rizoto získalo krémovou konzistenci. Servírujte ozdobené lístky čerstvé bazalky a strouhaným parmazánem.

Recept je chutný i bez použití vína, pro ty, kdo víno zrovna k dispozici nemají. V takovém případě přidejte ještě trochu oblíbené kořenicí směsi, aby mělo rizoto výraznější chuť (například koření na grilované kuře apod).

Pro přípravu receptu se nejlépe hodí kulatozrnná rýže, která se postará o krémovou konzistenci rizota, ovšem pokud se vám nepodařilo ji sehnat, nebo jste jednoduše neměli čas zajít do obchodu, můžete použít i jinou rýži (jasmínovou, basmati apod). Rizoto pak bude více sypké, což mu ale na výborné chuti neubere. 

Zdroje: názor autora, https://www.plantfoodathome.com/oyster-mushroom-risotto-recipe/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat