Prostreno.cz

Potraviny pro přirozené snížení tělesné teploty

Za návaly horka často stojí perimenopauza a menopauza. Tělesné teplo však stoupá i vinou některých léků či hormonální antikoncepce. Vadí vám, že propocená trička měníte častěji než obvykle? Pak své tělo zchlaďte s pomocí potravin!

Jen co na tvář naneste male-up, už se na vás roztéká. Otevřené okno nepomáhá, další nával je tu. Co jíst a pít, aby se tělesné teplo snížilo? Do svého denního režimu zařaďte tyhle dobroty, na které organismus reaguje více než dobře.

Podmáslí

Podmáslí patří ke zdravým nápojům s obsahem probiotik, vitaminů a minerálů, které umí zkrotit nežádoucí horkost. Pijte ho dvakrát denně po šálku.

Kokosová voda

Kokosová voda má přirozeně chladivé vlastnosti, dokáže hydratovat tělo a zároveň s elegancí sobě vlastní vyrovnává elektrolyty vytvářející teplotu. Předběžné výzkumy také naznačují, že může snížit krevní tlak u lidí s vysokým krevním tlakem.

Máta

Máta se obvykle přidává do jídel nebo nápojů, a to k neutralizaci vyšší tělesné teploty. Má totiž, stejně jako její jmenovaní předchůdci, chladivé vlastnosti. V sezoně používejte čerstvou bylinku a pár jejích lístků vhoďte do sklenice vody. V zimních měsících se spolehněte na esenciální olej.

Aloe vera

Sukulent s působivými účinky na zdraví i pohodu. To je aloe vera. Pokud jde o snížení tělesné teploty, působí rychle a efektivně.  Gel lze nanést přímo na pokožku, nebo se dá smíchat s okurkou a mátou a rozmixovat do hladké směsi.

Citronová voda

I citron bohatý na vitamin C může pomoci snížit tělesnou teplotu. Hodí se i to, že hydratuje a okysličuje tělo a pomáhá zvyšovat energii. Jednoduše vymačkejte šťávu z poloviny jednoho kusu a nakapejte ji do oblíbeného nápoje.

Celer

Celer obsahuje 90 % vody a důležité živiny, které ochlazují organismus. Také se může pochlubit vysokým obsahem sodíku, draslíku, železa, hořčíku, vápníku a zinku. Už jste někdy ochutnali vajíčkový salát s celerem nebo mrkvovo-celerovou pomazánku?

Cibule

Je překvapivé, že i cibule vykazuje chladivý účinek. Má se za to, že je to díky rostlinnému flavonoidu kvercetinu. Cibuli přidávejte do salátů a sendvičů.

Zdroje: pharmeasy.in, clevelandclinic.org





Celkem 3 komentářů

jana kratochvílová
23.01.2022
ano

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat