Prostreno.cz

Luštěniny jsou skvělou výživou pro srdce

Kdy jste měli naposledy hrách, fazole nebo třeba cizrnu? Že už si ani nepamatujete? Zkuste to napravit. Tyto potraviny srovnají cholesterol do latě, u čehož upraví hladiny krevního tlaku a ještě pročistí tepny.

Není sebemenších pochyb o tom, že výživa hraje ve zdraví klíčovou roli. Nabízí se tedy zásadní otázka – tvoří součást vašeho jídelníčku i opomíjené luštěniny? Podle všeho chutnají hlavně srdci! Tak mu je dopřejte. A sobě samozřejmě také, nebudete litovat.

Jed, nebo elixír?

Hned po obilninách patří luštěniny ke druhé největší skupině rostlin na světě. Zajímavostí je, že v dobách antiky je lidé považovali za prudce jedovaté, přičemž se domnívali, že způsobují okamžitou smrt. Postupem času se však ukázalo, že život mohou naopak podstatně prodloužit. Proč se jim tedy bránit?

Léčba přímo z talíře

Ať už jde o hrách, čočku, fazole, cizrnu nebo sójové boby, konzumace těchto potravin má nesporná a vědecky prokázaná pozitiva. Studie za studií potvrzuje, že omezují pravděpodobnost diabetu i rakoviny, regulují hladinu cukru v krvi a navozují bakteriální rovnováhu ve střevech. Rovněž díky antioxidantům zpomalují biologický proces stárnutí a posilují imunitu, zatímco předcházejí ateroskleróze neboli kornatění tepen. Nejen proto si je ale kardiovaskulární systém hodně pochvaluje…

Kulinářský příslib skvělé kondice

Luštěniny totiž výrazně snižují riziko srdečních chorob. Sdělují to poznatky zahraničního průzkumu zveřejněné v prestižním magazínu Advances In Nutrition. „Jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny i mikroživiny a obsahují naprosté minimum tuku a cukru. Jejich složení značně přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu i normalizaci tlaku. Luštěniny také pročišťují cévy. O jejich důležité úloze v prevenci i samotné léčbě kardiovaskulárních onemocnění nelze pochybovat, proto je jejich zařazení do stravy skutečně důležité,“ vysvětluje lékařka, vědecká pracovnice a spoluautorka zmíněného výzkumu Hana Kahle. Na jaký recept to dnes vidíte?

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, academic.oup.com/advances/article/10/Supplement_4/S308/5624066





Celkem 2 komentářů

Siraellen
07.02.2022
jana kratochvílová
01.02.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat