Prostreno.cz

Potraviny pro zářivou pleť

Akné, tmavé kruhy pod očima, odlupující se šupinky suché kůže, pnutí a svědění pleti… Strava se může podepsat na tom, jak vypadáte. Víte, co jíst, aby se váš obličej stal zářivým a atraktivním?

Jste to, co jíte. Staré známé rčení je stále platné. Průmyslově zpracované potraviny, nebo ty s vysokým obsahem cukru a tuku (navíc bez vlákniny) pokožku zmatňují a přispívají k tvorbě pupínků a vrásek. Naproti tomu strava bohatá na vysoce kvalitní bílkoviny, zdravé tuky, antioxidanty a aminokyseliny, stavební kameny pevné pokožky, působí proti stárnutí, podporují optimální metabolismus pleti a dodávají jí měkkost i slušivý lesk. Tak už změňte svůj jídelníček a na svůj stůl dejte tyhle dobroty!

Mastná pleť se sklonem k akné

Zázvor je známý pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, proto ho ihned povolejte do zbraně. Co se týče pupínků, ranní cereálie doslazované cukrem vyměňte za ovesné vločky. Bez ohledu na to, co si myslíte o artyčoku, vezměte ho na milost. Obsahuje flavonoid silymarin, antioxidant, který chrání játra a pomáhá vyčistit pokožku náchylnou k vadám. A co k artyčoku podávat? Batáty!

Sladké brambory jsou skvělou volbou, neboť organismu dodají vitamin A. O něm se tvrdí, že snižuje produkci mazu a má na pleť blahodárný vliv. Aby se vaše pokožka i rozzářila, přidejte do svého čaje nebo kávy špetku skořice. Tohle základní koření je skvělé pro stimulaci krevního oběhu a průtoku krve, do pleti přináší kyslík a živiny.

Suchá pleť

Jen avokádo to může být. Vysoká hladina zdravých olejů a vitaminu E poskytují stavební kameny pro zdravou funkci kožních buněk. Avokádo prokazatelně zlepšuje bariérovou funkci a hydrataci. Tedy nejen ono. Častěji jezte i sardinky. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu B12 a selenu, který hraje hlavní roli v reprodukci kožních buněk. Sardinky jsou také plné fosforu, bílkovin, vitaminu D a omega-3 mastných kyselin. Tenhle koktejl udržuje pleť hydratovanou a zářivou.

Vrásčitá pleť

Do salátů i polévek. Rajčata přidávejte všude tam, kde se to hodí. Při vrásčité pleti totiž potřebujete lykopen, antioxidant proti stárnutí. S jemnými linkami si také poradí losos s omega-3 mastnými kyselinami, jež přispívají k produkci kolagenu. Rybku poduste nebo ugrilujte dvakrát týdně. Co když na ni moc nejste? Pak pro obsah kolagenu upřednostňujte vaječné bílky a quinou. Ta zase nabízí riboflavin, jenž podporuje pružnost pokožky a produkci pojivové tkáně.

Zdroje: wikipedia.org, allure.com, medicinenet.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat