Prostreno.cz

Koriandr je nedoceněným kuchyňským pomocníkem

Máte dnes chuť na pořádný kus masa? Nezapomeňte ho seznámit s koriandrem. Tato nenápadná přísada zlepšuje fyzické i psychické zdraví, proto jí při vaření nikdy není dost!

Koriandr pochází z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Také jste si oblíbili jemně nasládlou chuť jeho semínek, která trochu připomínají pomerančovou kůru? Do jakých pokrmů se něco takového skvěle hodí?

Kulinářská kouzla, která svede každý

Koriandr má hodně široké pole využití. Běžně se přidává k vepřovému, hovězímu, kuřecímu, jehněčímu i rybímu masu. Rozumí si ale i s omáčkami a polévkami. Jeho kombinace s houbami? Lahoda! Vůbec nic nezkazíte ani tím, když ho zakomponujete do paštik, dresinků, likérů a sladkých dezertů. Zkrátka a dobře – tato ingredience se doma nikdy neztratí. Chcete poznat i její zdravotní přednosti? Prosím, tady jsou. A není jich zrovna málo…

Ochrana před cukrovkou i volnými radikály

Důvodů, proč svému tělu naservírovat jinak zvanou čínskou petržel, existuje mnoho. Jedním z nich je ten, že snižuje hladinu cukru v krvi, čímž pomáhá diabetikům. Prokázala to rozsáhlá zahraniční studie uskutečněná na zvířatech (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19003941/), která si tento jev vysvětluje podporou enzymové aktivity. Její autoři schopnosti koriandru přirovnávají k farmaceutickým léčivům, která úroveň krevního cukru stabilizují. Až takový je to poklad! Nejen v tomto diabetickém směru je zmíněné koření ale přínosné. Poznatky jiného výzkumu zase poukazují na to skutečnost, že antioxidanty obsažené v koriandrových semenech tlumí záněty, neutralizují volné radikály a zpomalují růst rakovinných buněk (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25148954/). Když se k tomu připočítají i jiné benefity, dost možná si je zamilujete ještě víc.

Chutný dárek pro srdce

Věřte, nebo ne. Jmenovaná přísada celkem úspěšně bojuje i proti rizikovým faktorům kardiovaskulárních chorob, neboť přispívá k regulaci cholesterolu a i normalizaci tlaku. Vyplývá to ze třetí studie (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18831331/, která její účinky testovala na potkanech. Mezi další prokázané vlastnosti patří omezená pravděpodobnost Alzheimerovy choroby, roztroušené sklerózy i úzkostných a depresivních stavů. Koriandr tedy funguje i jako prostředek zlepšující duševní zdraví. Máte ho po ruce dostatek?

Zdroje: healthdigezt.com, healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19003941/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25148954/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18831331/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5451177/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805095/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195130/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat