Prostreno.cz

Jídlo při neustupující zácpě

Mít méně než tři stolice týdně je technicky definicí zácpy. S nadýmáním, bolestí břicha a ztíženým odchodem stolice si ale naštěstí poradí některé zázračné potraviny. Které to jsou?

Mezi příčiny zácpy patří nedostatečné pití vody (dehydratace), absence pohybu, změny v pravidelné denní rutině (jiné jídlo, prostředí, cestování a podobně), stres či strava s nízkým obsahem vlákniny. A právě ta ve vyprazdňování hraje zásadní roli. Současné dietetické směrnice doporučují denně přijmout 25 až 38 gramů vlákniny (1), ale podle tiskové zprávy Americké společnosti pro výživu z června 2021 se touto radou řídí pouze 7 % populace. Víte, po čem sáhnout, pokud se na toaletě trápíte?

Jablka

Jedno střední jablko obsahuje asi 4 gramy vlákniny, což představuje 14 % denní potřeby. Rozhodně ho neloupejte, ale jezte se slupkou. Pektin v jablku může snížit příznaky zácpy tím, že zkrátí dobu průchodu stolicí – tedy urychlí vylučování (2). Jablko nepotřebuje žádnou speciální úpravu, jezte ho syrové, nakrájené na osminky.

Hrušky

Jedna střední hruška obsahuje asi 5,5 gramu vlákniny, takže i ona patří k přírodním projímadlům. Hruška si rozumí s pečenou řepou, chutný je i hruškový koláč. Záleží, čemu dáte přednost.

Citrusové plody

Stejně jako jablka, i citrusové plody nabízí rozpustnou vlákninu ve formě pektinu, která pomáhá zmírňovat zácpu. Navíc obsahují flavonoid naringenin, o němž se říká, že má projímavý účinek (3) Proto sáhněte po grapefruitu a pomerančích a vykouzlete šťavnatý salát.

Kiwi

Jedno kiwi poskytuje více než 2 gramy vlákniny, což je zhruba 8 % denní hodnoty. Tohle ovoce snižuje nepohodlí v břiše a ulevuje od zácpy. Přidejte ho třeba k avokádu, pochutnáte si i na kiwi salse.

Fíky a švestky

Pokud kiwi ve svém oblíbeném obchodě nenajdete, odneste si z něj sušené švestky nebo fíky. 1/4 šálku sušených fíků obsahuje asi 4 gramy vlákniny, což je srovnatelné s vlákninou obsaženou v jednom středním grapefruitu. Co se týče švestek, tak ty tělu poskytnou srovnatelné množství, oproti fíkům v sobě ukrývají o pouhý jeden gram vlákniny méně. Zároveň se spolehněte na pitný režim. Sklenice horké či teplé vody na lačný žaludek pomůže nastartovat pohyby střev a zlepší pravidelnost vyprazdňování (3).

Zdroje: (1) www.health.harvard.edu/blog/should-i-be-eating-more-fiber-2019022115927, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6311242, (3) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0003348, www.cleveandclinic.org, www.eatingwell.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat