Prostreno.cz

Benefity dávno známé ricotty

Znali ho již staří Římané, používá se jako tvaroh, hodí se do dezertů, moučníků, pomazánek i k zahuštění polévek. Sýr ricotta se v kuchyni rozhodně neztrácí, a navíc toho pro zdraví dělá skutečně hodně. Proč si ho zamilujete i vy?

Sýr ricotta se vyrábí ze syrovátky a malého množství tvarohu, který zůstane, když se při výrobě sýra oddělí. Tradičně se zbytky syrovátky ohřívají s trochou mléka a kyselinou, jako je citrus nebo ocet, což způsobuje srážení. Sýr ricotta má vysoký obsah vápníku a vitaminů A a B12 a je dobrým zdrojem bílkovin. Verze z plnotučného mléka má relativně vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu, ale naštěstí existují i nízkotučné varianty, takže se není čeho bát. Ricotta je v podstatě zdravá.

Méně tuku, více regenerace

Glykemický index sýra ricotta je 27, což znamená, že je považován za potravinu s nízkým glykemickým indexem. Výběr potravin s glykemickým indexem nižším než 55 může pomoci zvládat výkyvy hladiny cukru v krvi a udržovat stabilní energii (1). Půl šálku obsahuje 10 gramů bílkovin s kompletním profilem aminokyselin. Díky tomu je sýr ricotta dobrou volbou pro ty, kteří doufají, že naberou svaly, nebo ztratí na tukové hmotě. Bílkoviny jsou také užitečné pro regeneraci svalů po cvičení. Ostatně, i vápník v ricottě obsažený přispívá ke zdravé tvorbě a udržování kostí. Kromě něj uvedený sýr ukrývá i hořčík, draslík a zinek.

Prevence pro anémii

Vnitřnosti, maso, játra nebo kuřecí maso. Tyhle dobroty tělu dodávají vitamin B12, jenže jsou zapovězené vegetariánům. Pro ty, kteří konzumují málo masa nebo se mu vyhýbají úplně, jsou mléčné výrobky, a to včetně sýru ricotta, vynikajícím zdrojem uvedeného vitaminu, který kromě jiného zabraňuje anémii a podílí se na tvorbě červených krvinek.

Může snížit zánět

Mléčné výrobky se spojují s možným příznivým účinkem na biomarkery zánětu. Zánět přispívá k metabolickým poruchám, jako je diabetes 2. typu a kardiovaskulární onemocnění. Konzumace sýra ricotta a dalších mléčných výrobků může výskyt určitých typů zánětu eliminovat (2).

Možné vedlejší účinky

Pokud po konzumaci sýru ricotta zaznamenáte nějaké gastrointestinální vedlejší účinky, jako je plynatost, nadýmání, nevolnost nebo průjem, může to být nesnášenlivost laktózy. V případě alergie se objevuje kopřivka, sípání, brnění rtů nebo úst, otoky rtů, jazyka nebo hrdla, ale taky dušnost, zvracení a kašel. Trvanlivost produktu je přibližně 2 týdny v uzavřeném stavu nebo 5 až 7 dní po otevření. Nikdy ricottu nenechávejte mimo lednici déle než 2 hodiny.

Zdroje: (1) guidelines.diabetes.ca, (2) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17167474, verywellfit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat