Prostreno.cz

Prospěšný tuřín zvládne vypěstovat každý

Máte ještě na zahrádce volný kousek půdy? Zkuste tam ubytovat tuřín! Vysévá se v březnu a dubnu, takže máte ideální záležitost. Tato zelenina nevyžaduje žádnou extra péči. A je překvapivě zdravá!

Kolník, kvak, hlavatice či dumlík. I tak se lidově říká tuřínu, který byl u našich předků hodně populární. Jenže pak se, kdovíproč, na tuto kořenovou zeleninu trochu zapomnělo. Ne však na dlouho. Tenhle brukvovitý poklad se zase těší pozornosti konzumentů i zahrádkářů! Jak je to s jeho pěstováním a co všechno z něj lze uvařit?

Ingredience se zajímavým profilem

Tuřín je často zaměňován s vodnicí. Na rozdíl od ní ale bývá nazelenalý, přičemž má fialový okraj a oranžovou dřeň. Tedy ve většině případů. Existuje totiž celá řada vyšlechtěných odrůd, které mohou být i červené nebo bílé. Pokud jde o jeho chuť, ta je trochu „oříšek“. Zemitý, nasládlý a jemně štiplavý nádech někdy připomíná kedlubnu, jindy zase ředkvičky. V kuchyni se pak využívá jako alternativa brambor, nicméně, hodí se i do polévek a omáček. Z tuřínu se dá přichystat kaše i pyré. Upravuje se také jako zelí. Výborný je naložený v kyselém nálevu, podušený nebo jen tak osmahnutý na pánvi. I tuřínové hranolky mohou být parádní přílohou! Do přípravy salátů můžete klidně zakomponovat i jeho listy, představují atraktivní přísadu.

Ideální příležitost nečeká

Tuřín je nenáročný a vypěstovat si ho může každý. Do půdy se vysévá v březnu až dubnu, vegetační období je šest až sedm měsíců. Semena se dávají do řádků, mezi kterými je odstup zhruba 40 centimetrů. Pokud je budete dostatečně zalévat, co nevidět z nich vzejdou rostlinky – a z nich pak i nadzemní bulvy. Jsou neuvěřitelně zdravé!

Účinky, které vám zachutnají

Kořeny, listy i zmíněné bulvy obsahují spoustu vitaminu C, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Podle odborných studií tento vitamin také zlepšuje vstřebávání železa a přispívá k regulaci cholesterolu. V této potravině naleznete i vitaminy K a A, jež jsou potřebné pro srážlivost krve, pokožku i oči. Konzumace tuřínu se dává do souvislosti s prevencí rakoviny a útlumem zánětů. Působí také proti bakteriím, což je zásluha tuřínových glukosinolátů.

Zdroje: medicalnewstoday.com, wikipedia.org, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30561035/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30561035/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20632977/





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat