Prostreno.cz

Ovoce vhodné pro redukci břišního tuku

S příchodem jara lidé dostávají chuť na svěží a šťavnaté potraviny, mezi které bezesporu patří pestrobarevné ovoce. To tělu dodává energii v podobě přírodních cukrů. Už máte dost dovozových jahod? Sáhněte po liči, pomůže vám i s břišním tukem!

Liči čínské (dvouslivák lahodný) vyniká především vysokým obsahem vody. Dá se tedy považovat za hydratační potravinu. Tomuto dužnatému ovoci je jinak těžké odolat. Jezte ho čerstvé nebo pijte v džusech. V obou případech vám jemná, sladká chuť přijde k duhu. A zároveň oceníte i zdravotní benefity.

Pořádná dávka vitaminu C

Liči patří mezi ovoce, které obsahuje slušnou dávku vitaminu C. Céčko hraje důležitou roli v řadě metabolických funkcí včetně aktivace vitaminu B, kyseliny listové, přeměny cholesterolu na žlučové kyseliny a přeměny aminokyseliny tryptofanu na neurotransmiter serotonin. Je to antioxidant, který chrání tělo před poškozením volnými radikály. (Používá se jako terapeutické činidlo u mnoha nemocí a poruch.) Vitamin C chrání imunitní systém, snižuje závažnost alergických reakcí a pomáhá bojovat proti infekcím (1).

Podpora obranyschopnosti

Liči se oproti jiným druhům ovoce může pochlubit vyšším množstvím polyfenolů. Odborníci ho vyzdvihují i pro přítomnost rutinu. Ten chrání cévy, omezuje krvácení z dásní a nosu, podporuje imunitní systém, příznivě ovlivňuje pružnost cév, má pozitivní účinky na křečové žíly, hemoroidy a zvýšený tlak krve.

Pomoc při redukci břišního tuku

Liči je dobrým zdrojem vlákniny a vynikajícím pomocníkem při hubnutí. S vysokým obsahem vody a nízkým obsahem kalorií splňuje vše, co si člověk v redukční dietě může přát. Ovoce také obsahuje další základní minerály, jako je hořčík, fosfor, železo, mangan a měď, které jsou skvělé pro silnější kosti. Pak je tu taky oligonol, doplněk stravy, který je často zmiňován právě v souvislosti s liči. Několik studií ukazuje, že oligonol může snížit břišní tuk, únavu a záněty po cvičení (2).

I s vitaminem E je třeba počítat

Liči se označuje i za zásobárnu vitaminu E, jež pomáhá hojit spáleniny, které způsobují bolest a podráždění. Éčko je živina důležitá pro zrak, reprodukci a zdraví krve, mozku a kůže (3). Nyní, když znáte všechny zdravotní přínosy ovoce liči, byl by hřích ho v obchodě přehlížet!

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/, (2)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22448090/, (3)https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144, healthshots.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat