Prostreno.cz

Fenykl neupravuje pouze trávení

Fenykl je neprávem opomíjený! Spotřebovat se dá každá jeho část. Stonek, listy i semena. A překvapuje svými mocnými účinky na organismus! Proč by ho měly jíst nejen všechny ženy?

Semena fenyklu jsou nabitá vápníkem, vitaminem C, železem, hořčíkem a draslíkem a jsou prastarým lékem na zažívací potíže a stimulantem produkce mléka u kojících matek. Silné protikřečové účinky semen fenyklu pomáhají při léčbě plynatosti, pálení žáhy a nadýmání. Kromě toho účinně funguje, pokud jde o prevenci i léčbu zácpy. Tedy nejen to. V čem dalším je jeho síla?

Pomáhá regulovat krevní tlak

Vědci zjistili, že žvýkání semen fenyklu pomáhá zvýšit obsah dusitanů ve slinách, což je skvělý přirozený způsob, jak kontrolovat hladinu krevního tlaku a srdeční frekvenci (1).

Funguje jako diuretikum

Pravidelné pití fenyklového čaje pomáhá vyplavovat přebytečné tekutiny, protože funguje jako diuretikum. Semínko fenyklu navíc odstraňuje toxiny a má diaforetické vlastnosti, které stimulují pocení.

Ulevuje od astmatu

Semena fenyklu a jejich fytonutrienty pomáhají vyčistit dutiny, takže ulevují při bronchitidě a astmatu. Podle některých dokonce krotí i kašel.

Zlepšuje zrak

Semena fenyklu obsahují vitamin A, který je důležitý pro zrak. Ne nadarmo se ve starověké Indii extrakty z nich používaly ke zlepšení příznaků glaukomu.

Pečuje o kosti

Hlavní bulva fenyklu je rostlinným zdrojem draslíku, železa, sodíku, fosforu a vápníku. Má také vysoký obsah esenciálních mastných kyselin a hořčíku, takže přispívá k budování a udržování struktury a síly kostí.

Posiluje imunitu

Zdá se, že selen nacházející se ve fenyklu stimuluje produkci zabijáckých T-buněk a zlepšuje imunitní odpověď, zejména na virové látky.

Nakopává metabolismus

Fenykl paří k zásobárnám vitaminu B-6, jež hraje zásadní roli v energetickém metabolismu štěpením sacharidů a bílkovin na glukózu a aminokyseliny. Tělo může tyto menší sloučeniny snadno využít pro energii.

Estrogen

O estrogenu se ví, že hraje ústřední roli v regulaci ženského reprodukčního cyklu a může také ovlivňovat plodnost. Estrogen se přirozeně vyskytuje právě ve fenyklu, je tedy přítelem všech žen, a to včetně těch, které procházejí menopauzou.

Pečuje o pleť

Syrový fenykl je vynikajícím zdrojem vitaminu C, jež přispívá k syntéze kolagenu, podpůrného systému pokožky. Funguje jako antioxidant, který pomáhá předcházet škodám způsobeným sluncem, znečištěním a kouřem. Sláva fenyklu!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4379888/, www.healthshots.com, www.food.ndtv.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat