Prostreno.cz

Avokádo jako náhrada za majonézu

Saláty, sendviče i hamburgery. Majonéza podtrhuje jejich chuť, ale škodí postavě. Čím se dá nahradit? Mezi zdravější alternativy patří avokádo!

Majonéza obsahuje vysoké množství tuku, a to až 75 procent. Na druhu stranu tělu dodává žádoucí nenasycené mastné kyseliny, včetně esenciálních omega-3 mastných kyselin. I z tohoto důvodu výživoví poradci apelují hlavně na přijímané množství. S ohledem na tučnost byste neměli sníst víc jak jednu kávovou lžičku majonézy na porci. Ale to je málo, když chcete připravit chutný salát. Řešením je nahradit ji majonézou jogurtovou, nebo sáhnout po avokádu.

Avokádo pečuje o srdce

Avokádo je plné živin a patří ke zdrojům vlákniny, vitaminů C, E a B6, zdravých tuků, draslíku, hořčíku, mědi a folátu. Jeho každodenní konzumace může zlepšit celkovou kvalitu stravy. Navíc je dobré pro srdce. Je známo, že vysoký cholesterol, zvýšený krevní tlak, mrtvice a nesprávné hladiny triglyceridů jsou zodpovědné za mnoho předčasných úmrtí.

V randomizované, kontrolované studii vědci naštěstí zjistili, že konzumace jednoho avokáda denně snižuje LDL cholesterol (1), proto může avokádo fungovat jako dobrá a zdravá alternativa k majonéze. Ostatně, i z jiných důvodů.

Je ochráncem zraku

Plod hruškovce přelahodného je bohatým zdrojem silných antioxidantů a také podporuje vstřebávání antioxidantů z jiných potravin. Dva antioxidanty, které jsou nezbytné pro udržení zdraví očí, jsou lutein a zeaxanthin. Obě tyto látky patřící do skupiny karotenoidů avokádo obsahuje. (Karotenoidy jsou zodpovědné za filtrování modrého světla, které by mohlo poškodit oko, pomáhají zachovat zdraví očních buněk a potencionálně mohou snížit riziko šedého zákalu a makulární degenerace.)

Zrychluje metabolismus

Avokádo je plné vlákniny a má nízký obsah sacharidů, proto podporuje hubnutí. Dobrou zprávou je i to, že pomáhá zrychlit metabolismus a neutralizuje volné radikály (2).

Vykazuje antimikrobiální účinek

Specifické mikrobiální aktivity, jako jsou ty způsobené bakterií E Coli, jsou hlavním důvodem otravy jídlem. Avokádo obsahuje některé látky, které vykazují antimikrobiální aktivitu, která může odvrátit infekce a alergie. Tak ho rozmačkejte vidličkou, dochuťte kořením a bylinkami a přidejte do svých oblíbených jídel.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31616932/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471050/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat