Prostreno.cz

Super zdravé avokádo

Avokádo se považuje za superpotravinu a má rozhodně co nabídnout. Zjistěte o něm více.

Ačkoli obvykle mluvíme o plodech avokáda, jsou to vlastně bobule, které visí na avokádovém stromu. Avokádo je také často označováno jako máslové hrušky kvůli jejich krémové konzistenci. Mimochodem, avokádo je ovoce a ne zelenina a jejich sezona je od ledna do dubna a pak od srpna do prosince.

Odrůdy a původ avokáda

Nejznámější odrůdou avokáda je Fuerte. Je velké, zelené a hruškovitého tvaru a chutná obzvláště jemně. Avokádo "Hass" je malé, kulaté a po zralém období získává tmavě fialovou až černou barvu. Jeho chuť je více ořechová než u avokáda Fuerte. Na světě se pěstuje více než 400 odrůd avokáda.

Původně avokádo pochází z jižního Mexika a pěstovali ho již staří Aztékové. Stejně jako mnoho jiných potravin ho španělští mořeplavci je poprvé přinesli do Evropy v 16. století. Dnes se avokádo pěstuje mimo jiné v Kalifornii, Jižní Africe, Chile, Peru, Austrálii a jižním Španělsku.

Proč je avokádo zdravé?

Avokádo je opravdu všestranné: Jeho krémově-máslová konzistence zajišťuje maximální požitek s ohledem na chuť a cení se také příjemný pocit sytosti. Zelené ovoce je zdravé a výživné: Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin a vitaminům na ochranu pokožky A a E je avokádo pro pokožku fontánou mládí. Pro vegany je to dobrý zdroj rostlinných bílkovin a avokádo také hraje ústřední roli ve stravě s nízkým obsahem sacharidů, protože neobsahuje prakticky žádné sacharidy. Vzhledem k mnoha proteinům vás naplní na dlouhou dobu.

Avokádo má nejvyšší obsah tuku ze všech známých druhů ovoce a zeleniny, ale jsou díky složení mnoha mono- a polynenasycených mastných kyselin zdravé tuky. Ve skutečnosti 100 gramů avokáda obsahuje dobrých 200 kalorií. Cenné nenasycené rostlinné mastné kyseliny mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Kromě toho také zajišťují lepší vstřebávání vitamínů a živin. V neposlední řadě zrychlují metabolismus, takže pomáhají zhubnout. Takže děláme něco dobrého pro naše zdraví tím, že nahrazujeme nezdravé tuky z klobásy a sýra zdravějšími z avokádového krému a dipů.

Jak konzumovat avokádo

Pro jednoduchou variantu můžete nakrájet avokádo na plátky a dát ho na chléb, ochuťte solí a pepřem a vychutnat si zdravou večeři. Pokud chcete, můžete přidat několik kapek citronové nebo limetkové šťávy nebo chilli. Kromě toho avokádo také chutná dobře v salátech a ve své nejznámější variantě – guacamole, lahodném dipu. Můžete ho také kombinovat dobře s těstovinami, bramborami nebo rýží. Pozor si dejte na tepelnou úpravu, avokádo snadno zhořkne.

Zdroj: www.lifeline.com, www.healthline.com, názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat